Šta studenti misle o izborima i bojkotu? (VIDEO) 1foto M.A./ATAImages

Nakon 17. decembra, borbi za fer i poštene izbore pridružili su se i studenti – bitku za slobodne izbore vodili su od Beograda do Brisela, a mnogi su zbog aktivizma završili i iza rešetaka. O tome koja će uloga studenata biti na beogradskim i lokalnim izborima, da li je bojkot dobra ideja i kako nastaviti borbu, za N1 govore studenti Pavle Cicvarić, Emilija Milenković i Mila Pajić, koji su bili „u prvim redovima borbe“.

Student FPN-a, Pavle Cicvarić o izborima koji će se održazti 2.juna za N1 kaže: „Nekako mislim da mi biramo ovde šta je manje zlo. Najbolji, idealan scenario bi bio da se zadržalo jedinstvo ‘Srbije protiv nasilja’, pogotovo što smo u poslednjih nekoliko meseci imali nekoliko društvenih fenomena, tj. nekoliko studentskih i aktivističkih grupa, pa ProGlas, pa koaliciju NADA…… U tom naletu trebalo je da se održi ‘Srbija protiv nasilja’ i da se dese promene“.

Kaže da je najkorisnije oružje opozicije protiv vlasti bilo jedinstvo koje je postojalo u kolaciji „Srbija protiv nasilja“, kao i da je smatrao da će tačka razdora unutar koalicije biti ideološka osnova, što se, kako navodi, ispostavilo na kraju da nije tako.

Na pitanje da li podržava ideju bojkota opozicije, što je opcija za koju se opredelio jedan broj nekadašnje koalicije ‘Srbija protiv nasilja’, Cicvarić objašnjava: “ Nisam za bojkot u ovom trenutku, ali razumem i jednu i drugu persketivu… Glavna primedba za stranke koje izlaze na bojkot jeste zbog čega bojkotujemo samo beogradske izbore, a negde na lokalu ne idemo u taj bojkot… Da li bojkot ima smisla ako nećemo da bojkotujemo svi zajedno, jedisnstveno i na svim nivoima“.

Studentkinja novinarstva iz Novog Sada Mila Pajić takođe ne podržava ideju bojkota izbora. „Bojkot se do sada pokazao kao jedna loša opcija koja nije donela ništa dobro. U ovom slučaju imamo dva scenija… Ili da taj dan, 2. juna, imamo opoziciju koja sedi ispred svojih malih ekrana i posmatra kako se dešava izborni dan, pa da onda Sprska napredna stranka ne mora ni da krade izbore, pošto su im dali odrešene ruke, a imamo opciju da izađu u bilo kom obliku i pokažu da su spremni da se bore“, kazala je Pajić za N1.

Šta studenti misle o izborima i bojkotu? (VIDEO) 2
foto: A.H./ATAImages

Studentkinji FPN-a Emiliji Milenković bojkot nema smisla, ukoliko se situacija posmatra s racionalne strane. „Bojkot je jedna radikalna mera, koja ako se sprovodi, treba radikalno da se sprovodi, što znaci da treba svi da je sprovode tj. sve opozicione stranke… Ako se ne sprovodi svuda u zemlji, već samo u Beogradu, to apsolutno nema smisla“, zaključuje naša sagovornica. Takođe je dodala da, kao građanka, još uvek nije dobila odgovor na rešenje kako bi bojkot izgledao.

Takođe, Milenković kaže da kao mlada osoba gleda u budućnost i pita se kako ćemo kontrolisati vlast, ukoliko 2026. godine ne bude opozicije u institucijama.

Mila Pajić kaže da se 18. decembra, nakon uočenih izbornih nepravilnosti, pokazao manjak energije kod opozicije, kao i da se nada da su učili na svojim greškama, da će se potruditi da građani izađu na izbore, i da kod njih stvore određeni stepen poverenja, a koji misli da do sada nisu u potpunosti izgradili.

Na pitanje kakve su njene reakcije povodom toga što pokret „Kreni-promeni“ izlazi na izbore, Pajić kaže za N1 da veruje da će novo političko lice doneti novo biračko telo opoziciji. „Najbitnije sada kada smo izgubili nekoliko stranka koalicije, dobijemo jednu koja već ima dobru infrastrukturu i koja, ja verujem, ima vrlo jaku podršku“.

Pavlu Cicvariću ipak nije jasno zašto „Kreni-promeni“ na izbore izlazi samostalno, kao i zašto nije izašao na izbore 17. decembra, jer, kako kaže, veruje da bi opozicija imala veću šansu za pobedu na beogradskim izborima, da je pokret učestvovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari