"Naš svet - naša pravila": Ko je Emilija Milenković, studentkinja koja je poručila da je Vranje zarobljen grad? 1foto: N1

„Moje ime je Emilija, moj otac nije predsednik, moja tetka ne živi u Kanadi i moj brat nije direktor neke velike firme. Više od pola mog života na vlasti je SNS…”, reči su studentkinje Fakulteta političkih nauka Emilije Milenković sa devetog protesta “Srbija protiv nasilja” u Beogradu.

Emilija je inicirala okupljanje studenata kod svog fakulteta pred treći protest. Došlo je njih dvadesetak i tako je nastala grupacija “Studenti protiv nasilja”.

Od tog trenutka ustalilo se da se na čelu kolone nezadovoljnih građana nalaze budući akademski građani – generacija roditelja razočaranih u nikad došle demokratske promene. Generacija koja nema poverenja u institucije, u koju institucije nemaju poverenje, pa ih se predstavlja kroz stereotipe, kao apatične, problematične.

Sa kolegama iz sedmice u sedmicu uzvikuje “Studenti ne ćute”.

Ova Vranjanka nije se aktivirala s početkom protesta. U sedmom razredu osnovne škole počela je da volontira u lokalnom Crvenom krstu, da bi zatim u srednjoj sa drugarima osnovala udruženje mladih, koje se bavi Pčinjskim okrugom – “Naš svet naša pravila”. Od skladišta u gimnaziji prave kancelariju udruženja.

“Nastojimo ka tome da stvorimo naš svet, veliki i zajednički, prilagođen i odgovarajući svima, u kome vladaju naša pravila, ista i jednaka za sve”, stoji na sajtu ove organizacije čiji je cilj, između ostalog, da svaki grad ima strategiju i budžet za mlade.

Davajući podršku svom kolegi Pavlu Cicvariću, koji je, kao i njegovi roditelji, bio meta ministra Aleksandra Martinovića, posebno se u govoru osvrnula na strah u manjim sredinama.

“Kada sam odlučila da govorim na ovom protestu nisam smela da kažem mojim roditeljima. Uplašila sam se da će i njihova imena biti razvlačena po skupštinskim govornicama kao imena Pavletovih roditelja. Uplašila sam se za njihovu bezbednost”, rekla je ona.

Vranje, grad iz koga dolazi, je malo i zarobljeno mesto, poručila je i dodala da je sitaucija takva da je ljudima bolje da “ćute, trpe jer samo tako mogu da obezbede kakav-takav život”.

Emilija Milenković, rođena je u Vranju, 2002. godine. Uz studije novinarstva na beogradskom FPN-u i rad udruženju “Naš svet naša pravila” aganžovana je u “Crti” kao saradnica na istraživanjima.

Ranije je govorila na Osmomartovskom maršu ove godine. Interesuje je omladinska politika, neformalno obrazovanje i participacija mladih u političkim i procesima donošenja odluka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari