Protest povodom osmog marta: Ženama je ukradeno dostojanstvo 1Foto: V. Radovanović/Danas

Više stotina građana okupilo se na Osmomartovskom maršu koji je organizovalo više feminističkih, sindikalnih i drugih grupacija, u šetnji od Trga Slavija do Prostora Miljenko Dereta na Dorćolu.

Planirana maršuta je SKC, Trg Republike odakle su se učesnici marša uputili do Dobračine ulice gde se nalazi Prostor „Miljenko Dereta“.

Okupljeni su nosili šetalicu sa sloganom protesta, transparente „Rodna snaga radna snaga“, „Devojke mogu sve i ne moraju ništa“, zastava LGBT i transrodne zajednice. Takođe, simbolično, su zveckali flašicama, u kojima su metalne kovanice, kako je rečeno, „sića za crne dane“ kako bi ugazali na egzistencijalne probleme.

Na Slaviji su se obratile aktivistkinje koje su govorile, između ostalog, o problemima sa radom u Srbiji, odnosno radnog staža, radnim pravima tokom pandemije korone.

Kod Studenstkog kulturnog centra studentkinja beogradskog Fakulteta političkih nauka Emilija Milenković i aktivistkinja udruženja „Naš svet, naša pravila“ istakla je problem povećanja stanarina i školarina, te rekla da je dobro što država „koliko toliko pomaže majke“ ali upitala šta je sa onima koje hoće da studiraju i rade.

„Studenti Arhitektonskog fakulteta blokirajte, borite se“, poručila je Milenković i podržala studente ovog beogradskog fakulteta koji dve nedelje ovu ustanovu blokiraju zbog drastičnog povećanja školarine.

Protest povodom osmog marta: Ženama je ukradeno dostojanstvo 6
Foto: V. Radovanović/Danas

Ona je navela i problem nepostojanje zakona o studentskim praksama, što otvara prostor, kaže, prostor za eksploataciju mladih.

Nora Janković, aktivistkinja transrodne zajednice, poručila je da su generalno žene u Srbiji podvrgnute viđenju ženstvenosti, a govorila je i o, kako je rekla, problemu dokazivanja svoje seksualnosti državi putem psihijatrijskih razgovora.

Na protestu su bili i pesnikinja Radmila Petrović, poslanik Moramo-Zajedno Đorđe Miketić, odbornik Ne davimo Beograd (NDMBGD) Skupštini grada Beograda Dobrica Veselinović, aktivistkinja Marija Ratković, poslanik Pokreta slobodnih građana Natan Albahari, kopredsednica Zajedno Biljana Stojković, i drugi.

Nakon zadržavanja na Trgu Republike gde se obratila Čedanka Andrić, predsednik Udruženih granskih sindikata Nezavisnost istakla da ne treba nasedati na „neoliberalnu mantru“ da građani promene mogu da iznesu sami i pojedinačno, šetnja je nastavljena do Prostora Miljenko Dereta gde će biti održano druženje.

Takođe, na Trgu Republike je poručeno da su Osmomartovski marševi organizovani širom regiona i Evrope, kao i da organizacije koje su zajednički ovaj beogradski marš organizovale će nastaviti saradnju.

Okupljeni su uzvikivali „Osmi mart, svaki dan“.

Protest se završio u Prostoru „Miljenko Dereta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari