Ko je pre opozicije "birao borbu"? 1Foto: Lena Stevanović

Deo opozicije koji se opredelio da izađe na izbore 2. juna nastupiće pod sloganom „Biram borbu“. Borba je postala i lajt motiv u njihovim govorima kako u Skupštini tako i u medijskim obraćanjima, ali pre nego što se opozicija opredelila da koristi ovu reč, ona je bila vezana za jedan drugi pokret koji je bio vrlo prisutan u javnosti nakon decembarskih izbora.

Nakon decembarskih izbora prošle godine usledili su svakodnevni protesti građana čije je mesto okupljanja bilo ispred zgrade sedišta Republičke izborne komisije. U okviru ovih protesta koji su trajali sve do 30. decembra, zaključno sa masovnim okupljanjem građana na Terazijama i protestnom šetnjom do zgrade Ustavnog suda u organizaciji inicijative ProGlas, izdvojila se drupa mladih akrivista koji su nastupali u okviru pokreta pod nazivom “Borba”.

Ovaj pokret sačinjen od mladih i studenata imao je veliki uticaj u odvijanju protestnih dešavanja. Njihove akcije poput blokada i performansa ispred državnih institucija u znak protesta protiv izbornih mahinacija za koje se teretila valst nakon izbora privukli su veliku pažnju javnosti.

Pokret Borba nastao je iz grupe Studenti protiv nasilja koja se oformila u okviru protesta nakon majskih tragedija pod nazivom Srbija protiv nasilja koji je kasnije preuzeo kolaicioni blok opozicije na decembarskim izborima. Kako su iz ovog pokreta tada navodili, promena imena je bila pre svega zasnovana na želji da ovaj pokret okupi komletnu omladinu, a ne da bude ograničen samo na studente.

Aktivistkinja Staša Cvetković o pokretu Borba govorila je za Danas u decembru prošle godine i tom prilikom poručila da je izmena brenda pokreta omogućila da se sa njima poistoveti širi krug ljudi i time njihovu borbu podignu na viši, radikalniji nivo uz konkretne akcije i promene.

Nakon izbora 17. decembra, najistaknutiji članovi ovog studentskog pokreta reorganizovali su se pod novim imenom pokret Borba i koristili platformu koju su dobili da pre svega privuku mlade ljude da se uključe u proteste i borbu protiv krađe izbora.

Na protestima oni su iznosili svoje zahteve, a posebno su insistirali na otvaranju i reviziji Biračkog spiska.

Ovaj pokret je tokom tih nedelja redovno upućivao kako podršku tako i kritike opoziciji i njenim čelnicima zahtevajući od njih da povedu narod i da pred njega iznesu konkretan plan i dalje korake.

Aktivisti “Borbe” su od samog početka apelovali na uključenje nepolitičkih aktera, civilnog sketora i međunarodnih aktera kako bi se staveio pritisak na nadležne institucije i kako bi bile pozvane na odgovornost.

Jedna od akcija koju su proveli bila je blokada pisarnice Ministarstva državne u prave i lokalne samouprave, kada su građanima delili letke na kojima su bile istaknuti svi kontakti ovog ministarstva i apelovali da građani neprestano zovu i traže odgovore od ove nadležne institucije time stavljajući pritisak i zahtevjauči odgovornost za izborne mahinacije.

Pokret Borba je takođe organizovao dvadesetčetvoročacovnu blokadu u centru Beograda u cilju skretanja pažnje na izborne mahinacije 29. decembra nakon čega su se pridružili velikom okupljanju na Terazijama odakle su poveli protestnu šetnju do Ustavnog suda. Ovo je bio poslednja velika akcija u organizaciji ovog pokreta.

Iz ovog pokreta se nakon decembarskih izbora izdvojila grupa “SviĆe” čiji su najistaknutiji članovi Nikola Ristić i Ivan Bjelić. Ova grupa nastavila je sa performansima i nakon protesta, poput onog kada su prilikom konstitutivne sednice Narodne skupštine bacali kupus aludirajući na prethodno izrečenu poruku upućenu Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave da je “birački spisak kao kupus”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari