Protestna okupljanja obeležila kraj 2023. godine: Kako je sve izgledalo i zbog čega su se građani okupljali? (FOTO, VIDEO) 1Foto: Katarina Drajic/ATAImages

Drugu polovinu decembra u Srbiji obeležili su građanski protesti. Građani se okupljaju na ulicama Beograda od 18. decembra, skoro svaki dan, a poslednji skup bio je zakazan za 30. decembar koji je organizovala inicijativa ProGlas.

Prve nedelje protesta od ponedeljka do subote održano je šest okupljanja ispred zgrade Republičke izborne komisije. Na okupljanje građane je pozivala opozicije, tačnije kandidati liste Srbija protiv nasilja.Već drugog dana demonstracija Marinika Tepić i Miroslav Aleksić stupili su u štrajk glađu, a tokom nedelje pridružili su im se još neki poslanici.

Na ovim protestima istakli su se i organizatora pokreta Mladi Borba koji su se redovno, svako veče obraćali građanima i izlagali svoje zahteve i planove za protest. Među aktivistima istakli su se Ivan Bjelić i Nikola Ristić, budući da su se u najvećoj meri baš oni obraćali okupljenim građanima.

Ovih šet vezanih protesta prošli su uz manje incidente, ali su bili mirni. Prvo veče demonstracija ispred RIK-a na leđa je oboren direktor Republičkog zavoda za stastistiku Miladin Kovačević, a građani su to veče kao i narednih par dana gađali zgradu RIK-a jajima i metalnim limenkama.

Protest 18. decembra

Dan nakon izbora u Srbiji 18. decembra, pripadnici opozicije sa liste Srbija protiv nasilja pozvali su građane da se okupe ispred zgrade Republičke izborne komisije i onemoguće održavanje sednice. To veče podnet je zahtev za poništavanje Beogradskih izbora.

Kandidati liste Srbija protiv nasilja Marinika Tepić i Miroslav Aleksić najavili su da neće napuštati zgradu Republičke izborne komisije, a Tepić je započela i štrajk glađu koji je trajao narednih 13 dana.

Funkcioner DS-a Srđan Milivojević i kandidat na listi Srbija protiv nasilja Aleksandar Jovanović Ćuta nakon sastanka izašli iz zgrade RIK-a kako bi objavili da im je zahtev odbijen i pozvali građane da odu kući. Građani su na ovo imali burnu reakciju poručujući opozici ”Izdali ste nas” i ”Nećemo kući”.

Protest 19. decembra

Drugo veče demonstracija lideri opozicije Marinika Tepić i Miroslav Aleksić najavili su da stupaju u štrajk glađu. Ovom protestu prisustvovali su i dali svoju podršku potpisnici inicijative ProGlas.

Prvi na listi za parlamentrane izbore i kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović u svom obraćanju građanima izneo je zahtev za formiranje nezavisne izborne komisije. Lideri opozicije pozvali su građane da se protesti nastave dok se izbori ne ponište i ne budu ispunjeni zahtevi.

Protest 20. decembra

Treće veče protesta okupljenim građanima sa svojim zahtevima obratili su se aktivisti pokreta Mladi Borba. Oni su u toku dana poslali zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave za otvaranje Jedinstvenog biračkog spiska kako bi mogla da se izvrši revizija. Ministarstvu je za rok postavljen rok do 12 časova u ponedeljak 25. decembra, a studenti su najavi za taj dan blokade u Beogradu u slučaju da zahtev ne bude ispunjen.

Protest ispred Gradske skupštine

U nedelju 24. decembra lideri opozicije pozvali su građane okupljene ispred zgrade RIK-a da pođu ka platou ispred Gradske skupštine. Ideja koju su opozicioni lideri izneli je bilo obraćanje Vladimira Obradovića, kandidata za gradonačelnika Beograda liste Srbija protiv nasilja, sa balkona Gradske skupštine.

Gradska skupština već je bila puna pripadnika policije kada su građani došli na plato, nakon čega je vrlo brzo počelo komešanje. Liderima opozicije nije bio dozvoljen ulaz u zgradu, a pri pokušaju ulaska pripadnici policije slomili su staklo na ulaznim vratima.

Situacija je tokom večeri postepeno izmicala kontroli. Policija je demostrante prskala suzavcem i biber sprejom kroz slomljne prozore, a tenzija među demonstrantima je rasla.

Kasnije tokom večeri neki od demonstranata kamenicama su počeli da gađajau prozore Gradske skupštine. Vrlo brzo nakon toga na demonstrante je uzvedeno nekoliko kordona policije u punoj opremi za razbijanje demonstracija.

Tokom večeri ukapšeno je preko 30 učesnika protesta među kojima su i studenti, a na video snimcima i fotografijama koje su objavljivali kako mediji tako i građani na svojim nalozima na društvenim mrežama zabeležene su instance policijske brutalnosti i korišćenja prekomerne sile od strane pripadnika policije. Kako su mediji javljali tokom večeri najveći broj ovakvih incidenata dogodio se u sporednim ulicama u okolini Gradske skupštine. Na ove događaje institucije su ćutale.

Druga nedelja protestvovanja na skupovima opozicije brojala je znatno manje ljudi kako su dani odmicali. Mesto okupljanja demonstranata ostalo je ispred zgrade RIK-a, a građani su odlazili do policijske uprave grada, Palate pravde i zgrade Javnog servisa. Opozicija je ponudila svu pravnu pomoć uhapšenim u nedelju nakon protesta ispred Gradske skupštine.

Pokret ”Mladi Borba” i blokade

Drugu nedelju protestvovanja protiv izborne krađe obeležile su blokade i akcije mladih koje je predvodio pokret Mladi Borba.

U ove dve nedelje pokert Mladi Borba preuzeo je inicijativu o mobilizaciji mladih i njihovom aktiviranju u ovoj političkoj Borbi. Do sada organizovali su tri blokade u Beogradu: jednu šestočasovnu, jednu digitalnu i jednu u trajanju od 24 sata.

Organizatori pokreta istakli su se već prvo veče protesta 18. decembra, kada su ušli u raspravu sa funkcionerom DS-a Srđanom Milivojevićem, događaj zabeležen videom koji je preplavio društvene mreže.

Njihov osnovni zahtev je otvaranje Jedinstvenog biračkog spiska kako bi on mogao biti revidiran. Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave predali su prvi zahtev 21. decembra i dali rok do 25. decembra u 12 časova i za tad najavili šestočasovnu blokadu u Beogradu u slučaju da zahtev ne bude ispunjen.

Šestočasovna blokada (25. decembar)

Šestočasovnu blokadu mladi i studenti počeli su ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave odakle su se pomerili na raskrsnicu Birčaninove i Kneza Miloša. Plan blokade je bio zasnovan na šestočasovnom blokiranju saobraćaja u ulici Kneza Miloša na dve ključne raskrsnice, sa Birčaninovomi Nemanjinom ulicim.

Nakon šestočasovne blokade, učesnici su bili pozvani da se priključe protestu opozicije koji je bio zakazan za 18.00 časova ispred rika i ticao se pre svega uhapšenih studenata koji su privedeni tokom predhodne noći nakon protesta ispred Gradske skupštine.

Blokada telefonskih linija Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (27. decembar)

Za sredu 27. decembra pokret Borba najavio je blokadu koja će početi na platou ispred Filozofskog fakulteta. Aktivista Ivan Bjelić se na početku skupa obario građanima i najavio im da neće biti u pitanju blokada saoubraćaja već blokada telfonskih linija Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Učesnicima blokade podeljeni su papirići na kojima su istaknuti svi kontakt telefoni Ministarstva kao i zvanične imejl adrese i poručeno im je da pokušavaju da ih kontaktiraju ceo dan.

Aktivisti su takođe u Knez Mihailovoj ulici postavili sto na koji je zakačen transparent sa natpisom ”Izbori su pokradeni. Promeni mi mišljenje”.

Kako je naveo Bjelić, cilj je bio uspostavljanje normalnog dijaloga među neistomišljenicima, a ako materijal pripremili su izveštaj CRTA kao i zahteve koje su podneli ministarstvu.

Protestna okupljanja obeležila kraj 2023. godine: Kako je sve izgledalo i zbog čega su se građani okupljali? (FOTO, VIDEO) 9
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Blokada 24h (29-30. decembar)

Aktivisti pokreta Borba pozvali su na svom protestu u sredu 27. decembra sve učesnike da im se pridruže u blokadi saobraćaja u ulici Kneza Miloša 29. decembra. Najvljena blokada predviđena je da trje 24 časa.Blokada je otpočela u petak u podne i produžila se tokom noći sve do subote u podne kada su se mladi pridružili protestu inicijative ProGlas. Duž ulice bili su postavljeni šatori za kampovanje.

Tokom blokade učesnicima je bio ponuđen i program koji je uključivao predavanje advokata Bože Prelevića po nazivom ”Šta da radite ako vas privedu”, kao i tribina pod imenom ”Ko je ukr’o glasove”. Učesnici tribine bile su profesorka Fakulteta političkih nauka Jelena Lončar, psihološkinja Ana Mirković i sociolog Zoran Gavrilović.

Skup inicijative ProGlas

Inicijativa ProGlas je 30. decembra organizovala protest pod imenom ”Ne pristajemo”. Protestna šetnja kretala se od Terazijske česme do Ustavnog suda, a kao glavni zahtev je poništenje izbora zbog navodne izborne krađe.

U protestnoj šetnji demonstranti su svim usputnim zgradama državnih institucija ppokazivali crvene kartone kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo. Ovaj protest ocenjen je kao najmasovniji skup u drugoj polovini ove godine. Građanima se takođe obratila i Marinika Tepić koja i dalje nastavlja štrajk glađu.

Reakcije vlasti i institucija

Reakcije vlasti na proteste vrlo je nezavidna. Predstavnici vlasti u svojim obraćanjima koriste štetnu retoriku, miniraju istraživanja nevladinog sektora kao izveštaje međunarodnih posmatrača.

Premijerka Srbije Ana Brinabić je 22. decembra održala konferenciju za novinare na kojoj je optužila organizciju civilnog društva CRTA da svojim izveštajem u kojem skreću pažnju na sve neregularnosti koje su se dogodile tokom izbornog dana pokušavaju da destabilizuju državu.

Tokom protesta nebrojeno puta apelovano je na instutucije da se oglase. Institucije se pozivaju na odgovornost u svakom datom trenutku, ali demonstranti ne dobijaju nikakav odgovor.

U nekoliko navrata na protesitma govornici su pozivali republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac da se oglasi, međutim odgovora nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari