Filozofski fakultet Novi Sad: Blokirani izbori za Studentski parlament, studenti traže promenu izbornih uslova 1Foto: Dalibor Stupar

Izbori za Studentki parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sad blokirani su danas od strane neformalne strudentske grupe STAV, koja smatra da izbori jesu legalni, ali nisu legitimni.

Oko desetak studenata iz ove organizacije polepilo je jutros plakate na biračke kutije koje su otvorene za glasanje od 8 časova. Na porukama je pisalo „Nema izbora jer nemamo drugu listu“, „Jedna lista nije izbor“ i „Nema glasanja jer nema izbora“.

Na izborima za Studentski parlament na listiću je bila samo jedna lista, ona Saveza studenata FF. Izbori su trebali da traju do 16 časova, do kada su pobunjeni studenti najavili da će blokada i trajati.

Studenti traže da se izmeni sporni Član 19. Pravilnika za sprovođenje izbora za Studentski parlament FF. Zahtevaju ukidanje obaveze koja se tiče preuzimanja obrasca od Izborne komisije prilikom pružanja podrške kandidaturi neformalne grupe.

Prosle godine u avgustu promenjen je Pravilnik koji zapravo onemogućuje druge studente da se kandiduju za Studentki parlament.

U dopuni Člana 19. svaka neformalna grupa koja hoće da se kandiduje za Studentski parlament mora da ima 10 odsto podške svih upisanih studenata u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi, što je u slučaju FF njih oko 520.

No, svaki od studenata treba da ode u Izbornu komisiju, uzme obrazac, pokaže indeks, ispiše obrazac i dostavi ga grupi koju podržava. Problem je i što studenti za sav ovaj posao imaju jako malo ograničenog vremena.

Pobunjeni studenti kažu da bi još možda nekako i prikupili potpise, ali problem je što svako treba posebno da preuzme i popuni formular podrške, što je organizaciono skoro nemoguće izvesti.

Kako kaže studentkinja Mila Pajić za Danas, predlagači ovakvog izbornog procesa računali su na nezainteresovanost studenata, ali i pokušavaju da delegitimišu čitav proces, onemogućavajući drugim grupama studenata da se kandiduju.

– Teoretski jeste moguće skupiti potpise za kandidaturu, ali u praksi ne. Oni ovakvim pravilima onesposobljavaju bilo koju drugu opciju da se kandiduje. Tako da ako imamo samo jednu listu Saveza studenata, to onda nisu izbori. Tražimo da se izbori ponove i da se Pravilnik vrati kako je bilo pre avgusta prošle godine. Ako Studentski parlament to ne učini, blokiraćemo svake naredne izbore koje budu pokušali da organizuju – rekla je Pajić.

Studenti koji su prekinuli izbore nisu dobili odgovor od Studentskog parlamenta da li će njihovi zahtevi biti prihvaćeni.

Predsednica Studentskog parlamenta Ivana Macak nije želela da komentariše prekid glasanja niti šta dalje nalažu procedure.

Pajić smatra da je i sam zakon manjkav i nedovoljno definisan jer daje slobodu Studenstkom parlamentu da postavlja izborne uslove, što je kako ističe u ovom slučaju zloupotrebljeno.

Ona dodaje da se sednice Studentskog parlamenta održavaju kranje netransparentno, da su to najčešće onlajn sastanci.

Filozofski fakultet Novi Sad: Blokirani izbori za Studentski parlament, studenti traže promenu izbornih uslova 2
Foto: Dalibor Stupar

– Između ostalog, naš Studentski parlament bio je jedan od organizatora blokade fakulteta, održali su i sednicu tim povodom, ali na njoj nisu imali kvorum. U razgovorima sa predstavnicima našeg Studentskog parlamenta, oni sada negiraju da su organizatori i kažu da nisu odgovorni za blokadu. Mi zapravo onda ni ne znamo ko je odgovoran što fakultet nije radio nekoliko dana, a ne možemo dobiti ni informacije da li će ponovo biti blokiran, jer je saopšteno kako je FF samo privemeno odblokiran – nastavila je ona.

Kako ističe, u kutiji koju su postavili ispred fakulteta i gde su studenti na papirićima pisali pa ubacivali u kutiju koji su to najveći problemi na FF, upravo je loš rad Studentskog parlamenta pomenut najviše puta.

Podsetimo, neformalna organizacija Studentska konekcija navela je ranije da je u 2023. godini devet od 15 članova parlamenta predalo inicijativu za smenu predsednice Ivane Macak.

Kako su naveli, tada su dva člana dala ostavku “zbog raznoraznih pritisaka kojima su bili izloženi”, nakon čega je Ivana Macak raspisala dopunske izbore za dva člana sa svoje liste.

Ivana Macak je na izborima za Skupštinu Vojvodine u decembru 2023. godine bila četvrta na listi kandidata za poslanike Ruske stranke.

Od ukupno 15 članova Studentskog parlamenta, sedam članova je u tom periodu zbog nezadovoljstva funkcionisanjem Studentskog parlamenta i Savezom studenata formiralo neformalnu organizaciju pod nazivom Studentska konekcija, koja se zalaže za transparentnost u radu, kako parlamenta, tako i studentskih organizacija.

Prema njihovim rečima, sve sednice parlamenta, od septembra 2023. godine, zakazane su kao „hitne elektronske“ i na njima nijednom nije glasalo dovoljno članova da bi se odluke usvojile.

„Uprkos tome, predsednica parlamenta ima smelosti da govori u ime svih studenata. Smatramo da studenti treba da budu upoznati sa dešavanjima na svom fakultetu“, naveli su iz Studentske konekcije.

Studenti većinom letargični, smatraju da ne mogu ništa da promene

Predsednik Izborne komisije prof. dr Milan Ajdžanović slaže se da je teško izvodljivo da više od 500 studenata dođe u prostorije studentskih organizacija i ispuni odgovarajući formular.

On je u razgovoru za 021.rs. rekao da su mladi nemotivisani da se uključe i kandiduju za mesto u Studentskom parlamentu Filozofskog fakulteta.

– Mladi su danas, nažalost, često nezinteresovani, čak letargični, kada je u pitanju širi društveni kontekst jer smatraju da svojim angažovanjem ne mogu puno promeniti, bilo da je u pitanju neka vrsta političkog angažmana bilo nekog drugog od šireg značaja za zajednicu – rekao je profesor.

Filozofski fakultet Novi Sad: Blokirani izbori za Studentski parlament, studenti traže promenu izbornih uslova 3
Foto: Dalibor Stupar

On objašnjava i to da studenti nisu obavešteni o svojim pravima i dužnostima unutar studentskih organizacija, izuzev poziva na žurke i poznate -„jade“, te je to još jedan od razloga zbog kog studenti uglavnom izbegavaju uključivanje u ovu vrstu aktivnosti.

Podsetio je i na situaciju iz 2022. godine kada je Studentskoj reakciji, organizaciji koja je bila suprotstavljena Savezu studenata, zbog vrlo malog, beznačajnog proceduralnog previda bilo onemogućeno da bude učesnik izbora za studentski parlament.

Tada je došlo do sukoba, kada je Mladen Cvijetić sa liste Studentska reakcija u saopštenju ove organizacije, izrazio sumnju u rad potpredsednika Izborne komisije Aleksadra M. Gajića. Cvijetić je tada istakao i to da je više od 600 potpisa za njihovu organizaciju obezvrednjeno zbog, kako je rekao, subjektivne sumnje Aleksandra Gajića da su potpisi potpisani istom rukom, istim fontom i stilom.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari