Mreža SafeJournalists osudila je danas pretnje redakciji portala N1 1Foto: Logo

Mreža SafeJournalists osudila je danas pretnje redakciji portala N1, koje su stigle u komentarima na veb stranici.

Pretnja je stigla u komentaru na prilog i tekst o boravku predsednika Srbije u Americi povodom sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, posle koje je delegacije Srbije pokrenula lobiranje u vezi sa Rezolucijom o Srebrenici.

Posle niza uvreda, da su novinari N1 „najgora banda“, „plaćeni izdajnici od stranih sila moći“ i optužbi da „odavno javno istupaju prema srpskom narodu i vlasti“, redakciji je zaprećeno da će uskoro biti likvidirani, neutralisani i da od njih neće ostati ništa.

U komentaru se navodi da „zlikovaca ima više“, te se pominju i mediji Nova S i Danas. NUNS je pretnju prijavio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, dodaje se u saopštenju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), kao deo mreže SafeJournalists, apeluje na nadležne institucije da hitno reaguju i reše ovaj slučaj.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu NUNS i poziva nadležne institucije da što pre pronađu i sankcionišu osobu koja je uputila pretnje i na taj način pošalju jasnu poruku da staju u zaštitu novinara.

SafeJournalists mreža će informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane, jer je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari