Aktivistkinja Staša Cvetković o pokretu Borba:”Nismo više studenti protiv nasilja, proširili smo se na celu omladinu” 1Foto: N1

Transformacija grupe ”Studenti protiv nasilja” u pokret ”Borba” donosi ne samo novo ime i logo, već i odlučnu poruku za radikalne promene među mladima. Već nedelju dana okupljaju građane ispred zgrade Republičke izborne komisije, prema mnogim ocenama posmatrača prilika – hrabro se suprotstavljajući izbornoj krađi.

Nakon majskih tragedija koje su zatekle Srbiju ove godine, ulicama Beograda nedeljama su šetali građani pod parolom Srbija protiv nasilja. U okviru ovih protesta izdvojila se posebna grupa Studenti protiv nasilja koji su takođe učestvovali na ovim protestima, na njima govorili i na sebe preuzeli odgovornost organizovanja mladih i studenata.

Nakon izbora 17. decembra i brojnih navoda o izbornim neregularnostima, grupa mladih koja je do tada bila deo neformalne organizacije Studenti protiv nasilja je pod novim imenom Borba pozvala građane da im se već sledećeg dana 18. decembra pridruže ispred zgrade Republičke izborne komisije. Ovi protesti traju već skoro punu nedelju, i članovi pokreta Borba su se okviru ovih dešavanja istakli u prvi plan iznoseći zahteve i svoje buduće planove.

Za Danas se o pokretu Borba govorila članica pokreta i studentkinja arhitekture Staša Cvetković. O promeni imena, logoa i praktičnom formiranju novog pokreta rekla je da je to bilo nešto na čemu se radilo i da je ovaj logo pokreta prvi put objavljen početkom septembra ove godine.

Cvetkovićeva kaže da je razlog za odabir simbola pesnice za logo to što ona predstavlja, pogotova u zapadnoj kulturi, simbol bunta što je u potpunosti u skladu sa porukom koju žele da prenesu.

”Nismo više studenti protiv nasilja proširili smo se na kompletnu omladinu. Borimo se sa svim omladincima i podigli smo našu borbu na viši nivo, nekako radikalnije, direktne akcije i promene. Promena logoa u pesnicu bio je prvi korak ka tim promenama”, rekla je Cvetkovićeva.

Drugi korak ka transformaciji pokreta, rekla je, bila je promena imena u Borba. Navela je da su želeli nešto što šalje jasnu poruku i što ima jasnu simboliku, poput pesnice, nešto što je upečatljivo i pamtljivo i što bi njihovu poruku približilo ljudima.

”U kombinaciji pesnice kao samog simbola i imena Borba dobili smo najbolji mediji za komuniciranje borbe i mladalačkog bunta”, objasnila je sagovornica.

Ovu faznu promenu pokreta objasnila je odgovorom: ”Ovo nije sprint trka, ovo je maraton. Ovo nije bitka ovo je rat”.

Doodala je da je svaka izmena bila promišljena.

Neizbežan momenat povezivanja ovog pokreta sa nekim ranijim pokretima i organizacijama prokomentarisla je konstatacijom da su poređenja neminovna ali da uprkos tome, oni jesu i žele da budu pokret sam za sebe, te da im povezivanje sa bilo kojim drugim pokretom nije u cilju.

O organizaciji samog pokreta rekla je da donose odluke svi zajedno, odnosno da je u sam proces donošenja odluka uključena grupa od njih 30 koji su aktivno uključeni u sve procese.

”Nekada postoje nesuglasice, ali uvek nađemo zajednički jezik jer imamo zajednički cilj”, rekla je Cvetkovićeva.

Tokom prvog protesta ispred RIK-a grupa studenta ušla je u raspravu sa jednim od lidera opozicije, funkcionerom DS-a Srđanom Milivijevićem. Studenti su pozivali opoziciju na odgovornost i iskazali svoju želju za borbom. Raspravu je pratilo skandiranje parole ”Hoćemo unutra” od strane okupljenih građana.

Viralni video ovog događaja koji je preplavio društvene mreže, preuzet sa televizije N1, završava se rečenicom aktiviste Nikole Ristića koju je direktno uputio Milivojeviću: ”Srđane, besni smo!”

Za ponedeljak 25. decembar, studenti su najavili blokadu dve tačke u Beogradu u slučaju da ne dobiju odgovor od Ministrastva državne uprave i likalne samouprave na zahtev za otvaranje Jedinstvenog biračkog spiska radi revizije. Rekli su da će blokada trajati šest sati u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari