Hoće li nove blokade naterati Vučića da prihvati zahteve studenata i opozicije? 1Foto: M. M./ATAImages.

Pritisak iznutra ali i spolja mogao bi da natera vlast na ustupke opoziciji koja zahteva poništavanje i ponavljanje izbora, kažu sagovornici Danasa komentarišući najavu da će studenti okupljeni oko inicijative “Studenti protiv nasilja” od ponedeljka blokirati Beogrda ukoliko im se ne ispune zahtevi.

Studenti koji podržavaju opozicioni protest ispred prostorija RIK posle nedeljnih izbora dali su u sredu rok Ministartsvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu do ponedeljak u 12 sati da “vide birački spisak, da vide ko gde ima prebivalište, ko može da glasa u Srbiji, u Beogradu, i da ažuriraju taj spisak i na taj način osiguraju da, ako dođe do ponavljanja izbora, on bude čist“.

„U ponedeljak krećemo u postepene blokade, u postepenu radikalizaciju. Blokiraćemo najvažnije tačke u Beogradu, zbog bezbednosti samih učesnika protesta i svih koji žele da se priključe, nećemo sad pričati o tim mestima, ali nećemo ni javljati u pet do 12, biće blagovremeno obaveštenje, gde su blokade. Poslaćemo taj zahtev, sačekati odgovor, a onda u skladu sa odgovorom i delovati“, rekla je studentkinja Emilija Milenković.

Prema najavama ukoliko zahtev ne bude ispunjen biće blokirane dve tačke u glavnom gradu, a prema našim saznanjima, među studentima se pominju i blokade fakulteta, ali konačna odluka još nije doneta.

Treba reći da je blokada auto-puta kod Sava centra i mosta Gazela tokom ekoloških protesta krajem 2021. i početkom 2022. bila uspešna, a da su sve naredne tokom protesta “Srbija protiv nasilja” bile ni sa kakvim efektom. Ali treba reći i to da su studenti 2019. uspeli da posle 12 dana blokade zgrade Rektorata nateraju Univerzitet da im se obaveže da će se izjasniti o doktoratu ministra Siniše Malog.

I sada se postavlja pitanje kakve su šanse da blokade budu masovne ali i uspešne, ali i da li se može očekivati da će ministartsvo izaći u suret zahtevu.

Profesor FPN Dušan Spasojević za Danas kaže da je cilj blokada da se poveća pritisak na vlast i da se protest izmesti sa jedne lokacije i usmere na čitavo društvo.

– Vučićeva reakcija će zavisiti od pritiska spolja i iznutra, ali bi u slučaju poništavanja izbora svakako posledica bila i davanje uvida i revizija biračkog spiska predstavnicima opozicije ili nekim neutralnim radnim grupama koje bi bile formirane – kaže on.

A na konstatciju da najavljene blokade ipak imaju smisla, budući da poslednji protesti i blokade nisu imali naročitog efekta, odgovara da ne postoje postupci koje građani ili studenti mogu da rade a da sigurno daju rezultate.

– Protesti nekada uspeju, nekada ne. Smisao protesta nije samo u ispunjavanju zahteva već i u artikulaciji nezadovoljstva, stvaranju osećaja zajedništva, pojavi novih aktera i lidera, pa i pripremanju terena za naredne izbore – objašnjava on.

I istraživač Novog trećeg puta Dragoslav Rašeta ukazuje na kombinaciju unutrašnjeg i spoljnjeg pritiska.

– Sumnjam u individualnu efikasnost studentskih protesta, ali svakako je moguće da u kombinaciji sa protestima opozicije i pritiscima međunarodne zajednice oni primoraju vlast na neku vrstu kompromisa i ustupka, koliko god to malo verovatno bilo – kaže on.

I reditelj Jako Baljak sumnja da će zahtev studenata biti ispunjen.

– Studente i svaku njihovu akciju podržavam od srca i godinama priželjkujem da se to desi jer bez mladih ljudi neće biti promena. Siguran sam da im vlast neće ispuniti ovaj zahtev – zaključuje Baljak za Danas.

Studenti najavljuju da će svakog dana do ponedeljka biti ispred RIK u Ulici kralja Milana u Beogradu, gde su u ponedeljak počeli protesti opozicione liste „Srbija protiv nasilja“ zbog izborne krađe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari