Savo Manojlović na izbore dok deo opozicije bojkotuje - dobar trenutak ili ne? 1foto (BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIIĆ/DS)

Trenutak u kome deo opozicije bojkotuje beogradske izbore dobar je za Sava Manojlovića i pokret Kreni-Promeni da uđu u izbornu arenu, saglasni su sagovornici Danasa.

Manojlović, koji je direktor kampanje pokreta Kreni-Promeni, objavio je danas da će ova organizacija izađi na beogradske izbore, te da će on biti kandidat za gradonačelnika.

Ova objava, iako očekivana, s obzirom da se ovo od Kreni-Promeni očekuje još od uspeha protesta protiv rudarenja Rio Tinta 2021. godine, dolazi u momentu kada se deo opozicije odlučio da izbore bojkotuje.

Politički konsultant Dušan Lj. Milenković smatra da bojkot dela bivše koalicije „Srbija protiv nasilja“ i koalicije NADA stvar brisan prostor za Kreni-Promeni.

Savo Manojlović na izbore dok deo opozicije bojkotuje - dobar trenutak ili ne? 2
foto: Printscreen

„Mislim da jeste preavo vreme za njih da izađu na izbore, iskreno da kažem taj utisak je pojačan bojktom tri stranke iz SPN i koalicije NADA, jer to ostavlja brisan prostor za nove ljude i novu organizaciju kakva je Kreni-Promeni koja ima potencijal po različitim istraživanjima koje sam gledao, da uzme glasove i građanske i nacionalne opozicije. Oni mogu da ostvare možda još bolji rezultat, nego što bi to bilo da ovaj deo opozicije ne bojkotuje“, navodi on.

Podseća da simpatizeri Kreni-Promeni već duže vreme im šalju signale i zahteve da uđu u političku borbu kako bi imali za koga da glasaju.

„Oni imjau potencijal od ranije još da da izvuku apsitente i kolebljive glasače. Kad govorimo o kolebljivim glasačima to su oni koji ili nevoljno glasaju za opoziciju samo da bi glasali protiv režima ili ponekad ni ne izađu na glsanje“, kaže Milenković.

Novinarka i politička analitičarka Ivana Petronijević Terzić saglasna je da je ovo dobar trenutak za Manojlovića da uđe u politiku, te napominje da je to bilo očekivano.

savo manojlović
foto: Medija centar

„Očekivali smo da njegov pokret i Manojlović uđu u politiku i kandiduju se. Mislim da su čekali pravi trenutak i videli na osnovu nekih poruka u javnosti, ne samo Save Manojlovića nego i nekih drugih činilaca u društvu, da se tako nešto moglo očekviati i da je on bio za izlazak na izbore u Beogradu“, kaže.

On smatra da Kreni-Promeni može da postigne uspeh na izborima. „Nemam podatke u vezi sa tim da mogu da procenim da li i u kojoj meri će njegov izlazak biti uspešan, ali mislim da ovaj trenutak jeste povoljan da se politički aganžuje i da možda u nekom trenutku iskoristi to i da proširi političku aktivnost na ostale lokalne zajednice i da se stremi višim politčkim ambicijama“, ukazuje Petronijević Terzić.

Šapić Manojloviću poželeo sreću

Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa grada Beograda i kandidat za gradonačelnika koalicije oko SNS-a, poželeo je Manojloviću i Kreni-Promeni sreću na izborima.

„Želim i njima i svima koji se odluče na takav potez puno sreće i to zaista nisam rekao cinično“, rekao je Šapić novinarima prilikom obilaska gradilišta parkinga u Gandijevoj ulici na Novom Beogradu.

Ocenio je da je za pohvalu kada „neko ko je spreman da kritikuje i daje predloge kako da nešto bude bolje, uđe u političku igru“.

„Samo tako možete da promenite stvari“, rekao je Šapić.

Upitan da li učešće pokreta Kreni-Promeni na izborima 2. juna može da privuče apstinente i da li to može da zabrine SNS, Šapić je ocenio da kandidatura Sava Manojlovića za gradonačelnika može da privuče i apstinente i građane koji podržavaju politiku tog pokreta.

„E sad, kako će ljudi na njega da gledaju, kakvo će poverenje da dobije, to će da pokaže vreme“, rekao je Šapić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari