Šta su zahtevi studenata i šta će blokirati od ponedeljka? 1Foto: FoNet Marko Dragoslavic

Studentkinja Emilija Milenković izjavila je za N1 da je njihov zahtev da se otvori i revidira birački spisak.

„Naš zahtev Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave je da vidimo da ažuriramo birački spisak, da vidimo ko gde ima prebivalište, ko može da glasa u Srbiji, u Beogradu, da na taj način osiguramo da, ako dođe do ponavljanja, da birački spisak bude čist“, kaže ona.

Ministarstvo, ističe, ima rok do ponedeljka.

„U ponedeljak krećemo u postepene blokade, u postepenu radikalizaciju. Blokiraćemo najvažnije tačke u Beogradu, zbog bezbednosti samih učesnika protesta i svih koji žele da se priključe, nećemo sad pričati o tim mestima, ali nećemo ni javljati u pet do 12, biće blagovremeno obaveštenje, gde su blokade. Poslaćemo taj zahtev, sačekati odgovor, a onda u skladu sa odgovorom i delovati“, kaže ona.

Prema njenim rečima, ono što su svi želeli tokom letnjih protesta i sada je nešto konkretno.

„Konkretni koraci, konkretne akcije, mi zato želimo da to ponudimo građanima. Mislimo da će tada da se pojavi više građana. Imam veru u mlade ljude, želimo da postepeno radikalizujemo te naše zahteve, mislimo da će to privući mlade i druge građane. Pozivam sve ljude da prate šta se dešava i naša obaveštenja o daljim koracima. U ponedeljak ćemo znati koja će mesta biti blokirana, nadam se, ali sam siguran da će biti mnogo više ljudi nego što je danas ovde“, kaže ona.

To je, ističe, njihova inicijativa.

„Ali će svakako i opozicioni političari biti tu, ne isključujemo nikoga, nikome ne možemo da zabranimo da se pojavi, ali mi kao mladi ćemo predvoditi, mislim da smo pokazali da smo mi ovde najkritičnija masa“, kaže.

Osvrnula se i na slučaj snimka listanja fotografija aktivista na protestu.

„Među tim slikama je i moja slika iz lične karte koju čak ni ja nemam. Ja mogu da kažem da je to jedna vrsta zastrašivanja, da li je namerna, sumnjam da imamo tako slabe kapacitete naših bezbednosnih struktura da na tako nemaran način može da se vidi kojim podacima barataju, ako su pokušali da nas zastraše, samo su nas razbesneli. Ja ću sigurno tražiti pravni epilog, ali želim da vidim gde sve postoje moji lični podaci“, kaže ona.

Dodaje da „nema poverenje ni u jednu instituciju“.

„U jednom autoritarnom režimu institucije ne postoje. Odgovor institucija ne verujem da ćemo dobiti, mi možemo da tražimo odgovor, mislim da sve zavisi od jedne male grupe ljudi, jednog čoveka. Mi smo ovde i simbolično ispred RIK i tražićemo kome god treba da odgovori na naše zahteve, došlo je vreme da institucije vide na koju stranu treba da idu, da li da budu na strani građana ili na nekoj drugoj strani. Ako ne budu, opet će institucija postati ulica. Ostavljam prostor da se institucije oglase, to bi bilo idealno, to je ono što mi želimo. Nadam da se će MDULS odgovoriti afirmativno na naše zahteve, ako to ne odgovore, znaju šta ćemo mi da uradimo“, kaže.

Kako kaže, biće ispred RIK svakog dana od 18h.

„Zahtevaćemo da se RIK oglasi za sve zahteve, najvažniji nam je ponedeljak, kada mi postepeno krećemo da pravimo konkretne akcije koje se tiču naših zahteva“, kaže Milenković.

Pogledajte još – Miroslav Aleksić ispred zgrade RIK-a na protestima zbog izborne krađe

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari