Vučić: Ako nema većine idemo na nove izbore, ako ima - izbora neće biti do 2027. 1Foto: Screenshot/TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić je u prvom obraćanju građanima posle izbora istakao da se tokom izbornog dana nije dogodio nijedan fizički incident, osim napada na posmatrače Crte gde je MUP reagovao brzo.

On je rekao da uporednom analizom utvrđeno da je broj dostavljenih prigovora i žalbi RIK i GIK, manji nego 2022.

Potom je naveo da je RIK uputio zahtev MUP da svakog čoveka proveri od 496 poziva, za koje opozicija tvrdi da su fantomski birači.

– I svi su postojeći ljudi, nijedan nije fantomski birač, svi su upisani u birački spisak, 487 je mnogo ranije bilo ranije upisano na istom biračkom mestu, svega devetoro njih je upisano 2022. godine, ali su menjali prebalište u samom Beogradu. Troje od 496 navodnih fantomskih birača je došlo iz centralne Srbije. Toliko o kakvim je lažovima reč. Za njih je sve predstava da bi sebe spašavali – rekao je Vučić.

Birača iz RS je 5.100 sa pravom glasa, rekao je Vučić i uzviknuo: Gde im je tih 40.000?

– Šta se pravite blesavi, pa ja sam vam govorio da ćemo da pobedimo u Beogradu za pet odsto pre izbora? – naveo je predsednik Srbije.

Najzanimljiviji su mi strani posmatrači, istakao je, „ova dvojica Austrijanaca, a uvek su iz levičarskih partija..“

– Jedan je počeo da cokće pa brzo prestao da cokće… Otišli na biračka mesta i nisu videli nepravilnosti, ali su posle videli na društvenim mrežama… Oni su pokrali predsednika svoje partije u Austriji, a došli su ovde da nama ovde sole pamet? – rekao je Vučić.

Institucije će okončati izborni proces, dodao je.

– Ići će se na nove izbore ako nema većine, ako ima, neće se ići na izbore. Samo što ovog puta izbora neće biti do 2027, osim ako institucije ne kažu da se ide na nove izbore – zaključio je Vučić.

Dodao je da će Vlada Srbije biti formirana do februara, a da će Skupština biti konstituisana u januaru.

Na pitanje kako vidi „preveliku slučajnost u tome da su Aljbin Kurti i opozicija u Beogradu saglasni oko svega od izbora u Srbiji“ predsednik kaže da bi bio nefer kad bi rekao da tu postoji koordinacija.

– Postoje zajednički interesi, ali oni su više slučajni nego namerni. Moguće je da grešim – rekao je Vučić.

Ističe da svuda pokušavaju da ocrne predstavnike „našeg naroda na KiM i u RS“.

– Kampanju protiv Srba su vodili i Kurti i njegovi mediji i predstavnici bivšeg režima i njihovi mediji – kaže Vučić.

Vučić kaže da postoje i napadi na njegovu porodicu, kako iz Prištine, tako i od predstavnika bivšeg režima.

– I Kurti i njihovi mediji i opozicija ovde i njihovi mediji vodili su istu kampanju. Svi imaju za ključnu metu, a to je Vučić i njegova porodica. Ponosan sam jer Danilo nije hteo da skine majicu kad su mu uperili pušku. Srećan sam što sam mu otac, nadam se da će mi i Vukan biti tako hrabar, a siguran sam da bi i Milica bila tako hrabra – rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari