Vučić: Niko u Srbiji neće smeti da primi manju platu od 47.000 dinara, rast penzija od 1. januara za 14,8 odsto 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom današnjeg obraćanja da se od 1. januara za 10 odsto uvećavaju plate u javnom sektoru, a penzije 14,8 odsto.

Od 1. januara za 10 odsto se uvećavaju plate u javnom sektoru, rekao je Vučić.

„Minimalna zarada ide iznad 47.000 dinara, što znači da niko u Srbiji ne može i ne sme da primi manje od toga svoju platu. Što je u  odnosu na 15.000 koliko je bilo pre 11 godina značajan napredak“, naglasio je on.

Za penzionera, kako je ponovio, ide uvećanje od 14,8 odsto od 1. januara.

„Zato što nemamo nikakvih problema sa javnim finansijama“, istakao je Vučić.

Od rebalansa koji je izvšen u septembru, kako je naveo, Srbija ima 300 miliona evra veće prihode u odnosu na prihode koji su bili predviđeni tim rebalansom.

„Stopa deficita biće nam od 2,3 do 2,4 odsto, što je dramatično ispod onoga što je predviđeno u razgovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)“, kazao je Vučić.

On je rekao i da stopa javnog duga neće preći 52,5 odsto u odnosu na BDP, što, kako je dodao, ostavalja širok prostor za napredovanje.

„Sledeće godine planiramo da posvetimo pažnju obrazovanju i zdravstvu i uložićemo mnogo više novca nego ikada do sada“, poručio je Vučić.

U planu gradnja još jednog gasovoda

Kostolačka termoelektrana će obezbediti dodatnu stabilnost u elektro snabdevanju, kazao je Vučić, a završetak se očekuje krajem marta ili početkom aprila.

Najveći energetski projekat koji smo izgradili, ne računajući gasovod, naglasio je Vučić.

„Planiramo da gradimo gasovod Mokrin (Kikinda) – Beograd, ali ćemo morati da proširujemo kapacitete našeg gasa“, naveo je on.

Vučić je ukazao da građani troše mnogo gasa, između 12 i 13 miliona kubnih metara gasa, dok u skladištima imamo ukupno 612 miliona kubnih metara gasa.

U planu je, kako je dodao, još i sprovođenje gasa južno od Zlatibora i Užica, kao i interkonekcija prema Severnoj Makedoniji.

Vučić je dodao da imamo zaliha nafte u rezervi za 85 dana u ovom trenutku.

„Rezerve zlata su na rekordnom nivou od 40 tona, dok su devizne rezerve na 24,5 milijardi evra, što je apsolutni rekord u istoriji“, rekao je Vučić.

On je podsetio da je potrebno što pre da izgradimo naftovod prema Mađarskoj.

Za nekoliko meseci će biti gotova brza saobraćajnica do Požarevca i nastavljamo ka Gradištu i Golupcu. Najavio je i obilaznicu oko Kragujevca, a završava se i do Požege i tad se otvaraju dva koridora. Jedan ka Crnoj Gori, preko Ivanjice i Sjenice i jedan ka Prijepolju.

Gradi se i od Požege ka Kotromanu i ka Višegradu, a izgradnja kreće 2025. godine.

„Imamo mnogo starih puteva koje niko nije rekonstruisao, a hoćemo sve da ih obnovimo“, kazao je.

On je najavio i dve milijarde evra za lokalne i regionalne puteve.

„Pokazaćemo ljudima da brinemo o njima. Auto-puteve svi koristimo, ali putevi trebaju ljudima i ispred kuća. Auto-put Beograd-Niš za nas je od ključnog značaja“, naglasio je Vučić

On je dodao i da se vozovi vraćaju na biznis mapu Srbije, ne samo teretni već i putnički.

„Svuda ćemo imati elektronske punjače, bićemo lideri“, obećao je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari