Savez privatnih vrtića: Nije dobro da grad uplaćuje subvencije na račun vrtića umesto roditelja 1Foto: BETAPHOTO/BEOINFO

Odlukom da Grad Beograd od sada subvencije za vrtiće uplaćuje na račun vrtića, a ne roditelja, ugrozio bi autonomiju tih ustanova, jer bi na taj način one postale budžetski korisnici, rečeno je na konferenciji za medije Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda, koji je u osnivanju.

Predstavnica Saveta Milka Mihailović rekla je da podržava odluku da se subvencije za vrtiće povećaju sa 28.000 na 33.000 dinara, ali da odluka o uplaćivanju naknada na račun predškolskih ustanova nije dobra i da ne treba da bude usvojena.

Ona je najavila da će u petak u 10 časova imati sastanak sa Sekretarijatom za obrazovanje i dečju zaštitu i da će se tada predstavnici privatnih vrtića usprotiviti takvoj odluci.

O štetnosti odluke govorila je i portparolka Saveza Marija Kiković koja je rekla da poseban problem predstavlja to što je zakonom propisano da Grad sredstva za jedan mesec može da uplati u roku od 90 dana.

To, prema njenim rečima, znači da su finansije vrtića nestabilne, jer bi se moglo dogoditi da vrtić sredstva dobije tek nakon tri meseca.

Advokatica Jovana Memarović objasnila je da takva odluka potencijalno može da ukazivaže na to da je cilj gašenje preduzetništva, jer privatni vrtići postaju budžetski korisnici.

Memarović je podsetila da je Skupština grada raspuštena i da sada funkcionišu privremeni organi, koji donose samo neodložne odluke o neodložnim pitanjima.

Zapitala se da li je pitanje naknade sredstava neodložno, s obzirom na to da zakonom nije definisano šta se svrstava u takve poslove.

Ona je ukazala na to da bi takva odluka dovela i do povećanja troškova, jer bi vrtići morali da zaposle još jednu osobu koja će se baviti podnošenjem zahteva za sredstva, što su do sada radili roditelji.

„Ako dođe do toga da se privatni vrtići ugase, dolazimo do otpuštanja i povećanog broja nezaposlenih“, upozorila je Memarović.

Dodala je da je dodatni problem što bi vrtići morali da podnose tužbu, ukoliko naknade ne budu isplaćivane u datom roku, što bi dodatno finansijski opteretilo privatne predškolske ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari