Od vaučera očekuju 20.000 pansion dana u Velikom Gradištu 1Foto: TO Veliko gradište

Rukovodstvo opštine Veliko Gradište, na čelu sa predsednikom Draganom Milićem, za prethodne četiri godine uradilo je sve što je obećalo na početku mandata.

Duga je lista projekata koje je opštinsko rukovodstvo uradilo.

Uređeno je Srebrno jezero, izgrađeno vodoizvorište koje rešava problem snabdevanja pijaćom vodom u narednih sto godina, sprovedena je gasifikacija, izgrađen Veslački  centar, TEO košarkaški kamp, obnovljena Ramska tvrđava, izgrađena crkva u Češljevoj Bari i konačno je završena velika sportska hala.

– Trenutno se radi kompletna obnova Doma zdravlja, za koji je Kancelarija za izgradnju uložila milion evra. Izgradićemo kanalizaciju u svim selima u naredne četiri godine, kao i šetno-biciklističku stazu od Zatonja do Rama. Gradimo pristan podno Ramske tvrđave za putničke brodove, izgradili smo vrtić i sportsku halu za najmlađe. Sa selektorom odbojkaške reprezentacije Bobom Kovačom planiramo  odbojkaški centar. U planu je i gradnja dva fudbalska igrališta, zatvoren bazen, a investitor iz Nemačke želi da izgradi hotel, ističe Dragan Milić za Danas.

Realizacija brojnih projekata ne bi bila moguća da nije odlične saradnje sa državom, jer je budžet opštine svega 850 miliona dinara.

Takođe, značajna je i pomoć Evropske unije, od koje je, samo za prekogranične projekte sa Rumunijom, dobijeno oko 12 miliona evra.

– Kao i sve u zemlji, i nas je pogodila epidemija korone. Međutim, odlično je sve funkcionisalo, sastanci su bili svakodnevni i prošli smo samo sa dva slučaja zaraze. Među prvima smo ponovo otvorili zelene pijace da ljudi zarađuju, uz mere zaštite, podelili smo oko 1.500 paketa ugroženima, kao i 3.000 maski i rukavica, rekao je Milić. Iako je epidemija nanela štetu, od nje ima i koristi, jer većina sada neće na putovanja van zemlje, već će doći na Srebrno jezero. Samo od vaučera imaćemo 20.000 pansionskih dana, dok je prošle bilo svega  4.000. Prvi put se desilo da gosti sada rezervišu po sedam i 10 dana boravka. To će pomoći da turistička sezona bude uspešna, kao do sada, kada je ovde bilo 120.000 noćenja i 500.000 do 700.000 posetilaca.

U Velikom Gradištu nadaju se i pozitivnim trendovima i u ostalim privrednim  granama.

U „Čeliku“ u stečaju nadaju se dobrom kupcu koji će otvoriti  nova radna mesta. Već drugu godinu radi fabrika ulja „Dunavka“, koja je zaposlila 80 ljudi, a od nje koristi imaju i poljoprivrednici. Zapošljavaju i  privatnici koji su zakupili zemljište u Ostrvu i Požeženu za gajenje voća i povrća i tu će biti dodatnih radnih mesta.

Brojne manifestacije

Zbog epidemije nije održan Festival cveća i meda, kao ni prvomajski

uranak, dok je Šahovski turnir pomeren za septembar. Sve ostale manifestacije biće održane u redovnim terminima: Triatlon, Carevčevi dani, Silafest, Pasuljijada, Gitarijada, Dunavska regata, Alaske večeri…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari