Odnosi Srbije i SAD unapređeni tokom pandemije 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Odnosi Srbije i Sjedinjenih Američkih Država su jedan od prioriteta državne politike Srbije. Tokom najvećeg dela naše istorije, odnosi dve zemlje su bili partnerski, solidarni i bratski, a to ne smemo da zaboravimo.

Iza nas je teških godinu dana za vreme koje smo se našli u situaciji da je  ista pretnja zakucala na vrata i bogatih i siromašnih. Svi smo bili izloženi istoj opasnosti, a u takvim trenucima malo sta može da pomogne osim zajedničke borbe i solidarnosti – izjavio je juče Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije na konferenciji „Godinu dana kasnije: Srpsko-američki odnosi tokom suočavanja sa pandemijom korona virusa“.

Na tom skupu koji je otvorio Dačić o odnosima dve zemlje u protekloj godini pandemije, između ostalih, govorili su Zorana Mihajlović,  potpredsednica Vlade Srbije, Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji, Robert Čoban, predsednik Kolor pres grupe, Stiv Stajvers, kongresmen i potpredsednik Srpskog kokusa i Derek Mičel, predsednik Nacionalnog demokratskog Instituta. Narodni poslanik Vladimir Marinković ocenio je da je Srbija uspela da unapredi odnose sa SAD i u vreme kada su obe zemlje vodile tešku bitku sa pandemijom korone.

– Odnosi Srbije i SAD kontinuirano razvijaju, što potvrđuje i potpisivanje Vašingtonskog sporazuma i Međudržavnog sporazuma o podsticanju investicija, koji je preduslov za otpočinjanje aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC) u Srbiji, potpisanog 21. januara, a koji otvara novu eru u našim odnosima. Pomenute aktivnosti doprinose unapređenju političkih odnosa i saradnje Skupštine Srbije i Kongresa  SAD – istakao je Marinković dodavši da SAD nema većeg saveznika od Srbije u ovom delu Evrope.

Odnosi Srbije i SAD unapređeni tokom pandemije 2

Predsednik Kolor pres grupe Robert Čoban je istakao da su SAD  važan spoljno-trgovinski partner Srbije, a američke kompanije su, u rasponu od malih kompanija do globalnih korporacija do sada uložile više od 14 milijardi evra i zapošljavaju više od 95.000 ljudi u zemlji.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, govoreći o odnosima dve zemlje, istakla je da veruje da je njihov dalji razvoj moguć u ključnim oblastima za budućnost, poput klimatskih promena, zaštite životne sredine, zelene energije, ali i mnogih drugih.

Ambasador Godfri je izjavio da se ove godine obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, i da je za to vreme ostvarena značajna saradnju u oblastima ekonomije, politike i kulture.

„Danas govorimo o partnerstvu dve zemlje za vreme pandemije i mogu da kažem da je za to vreme Srbija bila dobar prijatelj Srbija je organizovala posebne letove za američke državljane, donirala zaštitnu opremu i testove, te distribuirala vakcine u regionu“, poručio je Godfri ističući važnost Sporazuma o razvojnom partnerstvu potpisanog sa USAID-om i dolaska DFC-a.

Kako je rekao, posebno je ponosan na saradnju sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koja je planirana za narednih 10 godina, kao i na saradnju u resoru Ministarstva rudarstva i energetike.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta „Ekonomska saradnja Srbije i SAD“. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari