Foto: Fonet/Zoran Mrđa (arhiva)

Poslanik Demokratske stranke Goran Ješić izjavio je da ko god hoće da kupi zemlju u Srbiji to i može.

Ovaj zakon je besmislen jer sprečava fizičko lice, imenom i prezimenom da dođe u Srbiju i kupi zemljište, ali predviđa da svako ko otvori firmu, sa 100 dinara osnivačkog kapitala to može i ko god je hteo već je došao i kupio zemlju, rekao je Ješić novinarima u parlamentu. Kako je ocenio, predloženi zakon predupređuje nešto što se neće destiti.

To je kao da pišete zakon da se brani građanima Holivuda ili Menhetna da kupuju vile u Kaluđerici, rekao je on. Ne postoji zakonska prepreka da Holanđanin ili Nemac dođu da kupe zemlju u Srbiji, nemamo mi problem sa našim ili stranim paorima, već sa tajkunima, rekao je Ješić i upitao ko je nemačkoj kompaniji Tenis omogućio da bez licitacije dobije 2.500 hektara zemlje?

Ko je vlasnik preduzeća Al Rafaved i kako je dobio 10.000 hektara u Vojvodini? Koliko Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, ima zemlje u Srbiji, pita Ješić i ističe da je vojvođansko zemljište već uzurpirano, zbog čega zakon nema smisla.

Na pitanje o SSP koji je zaključen u vreme vlasti DS, Ješić je rekao da on nije pregovarao i da je svaki sporazum moguće i dramatično bolje i dramatiиno gore ispregovarati.

Lider Dveri Boško Obradović je ocenio da zakon predstavlja izdaju srpskih ekonomskih i nacionalnih interesa, prodajom zemlje strancima.

Stranci su već ušli u Srbiju na velika vrata, a sad im se i prodaje poljoprivredno zemljište, rekao je i naglasio da će predloženi zakon to omogućiti i to na osnovu SSP sa EU.

Obradović je izjavio da je to nastavak politike DS ulaska u EU po svaku cenu i dokaz da su sadašnji i bivši režim isti u pogledu ključnih nacionalnih pitanja.

Kao što se SNS odriče Kosova i Metohije, počela je i predaju ostalih nacionalnih bogatstava kao što je poljoprivredno zemljište, ocenio je on.

Poslanica grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je da je SSP loše ispregovaran i da je sadašnja vlast imala vremena i najavljivala njegovu reviziju, ali da zakon koji je predložila nije suštinska revizija već, kako je rekla „magarčenje Brisela“ ali i „magarčenje srpske javnosti“.

Prema njenim rečima zakon se bavi prodajom zemljišta pojedincima kao strancima iz EU, ali ne i opšasnošću koja preti od stranih kompanija koje imaju „odrešene ruke“ da preko kombinata, kupuju zemlju u Vojvodini.

Ovaj zakon se bavi zabranom nekom dobronamernom strancu, rekla bih avanturisti iz EU da ne može da kupi više od 2 hektara zemlje u Srbiji, ukazala je ona. Ivić je poručila da zemlju ne treba prodavati, već da bi to trebalo da se ostavi za ulazak Srbije u EU i da tek pošto uđe, 10 godina kasnije Srbija to i dozvoli, kao ostale članice Unije.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković istakao je da je zakon besmislen i da se njime stvara farsa i zamagljuje poklanjanje zemlje u Srbiji partnerima vladajućih i Aleksandra Vučića. On je ukazao da je cilj zakona da se navodno spreči prodaja zemljišta strancima i to tako što se ograničava pravo fizičkim licima za kupovinu, a da bilo koji stranac može da dođe u Srbiju i sa pet evra otvori firmu, koja kao domaće pravno lice može da kupuje i zemlju i nekretnine i građevinsko zemljište.

To je već tako, i tako će biti moguće i posle usvajanja ovog zakona, poruиio je Živković.

To može i Ramuš Haradinaj koga vlasti Srbije i Aleksandar Vučić smatraju državljaninom Srbije, dok bi hrvatski pevač Tompson imao problem kao fizičko lice, ali bi zato sa pet evra mogao da osnuje firmu i nazove je na primer „Ja volim Srbiju“ i tako postane domaći preduzetnik da bi kupio zemljište, izjavio je Živković.

Šef poslanika radikala Vojislav Šešelj najavio je da će oni glasati protiv usvajanja zakona pošto se protive prodaji srpske zemlje strancima.