Oružari i danas u celodnevnom štrajku 1Foto: Zastava oružje

Zaposleni u fabrici zastava oružje i danas štrajkuju. Sindikalna organizacija Zastava oružje saopštila je da se drugi dan celodnevne obustave rada odvija se uz veće i masovnije učešće radnika u odnosu na predhodni dan.

Kako se navodi u saopštenju, oko 2.000 radnika fabrike Zastava oružje učestvovalo je na zboru koji je održan ispred zgrade Sindikata posle čega su održali protest ispred Upravne zgrade fabrike i generalnom direktoru pojedinačno uručili zahtev da podnese ostavku zbog narušavanja međuljudskih odnosa, loših poslovnih rezultata fabrike i neispunjenih zahteva radnika.

„Zbog najavljenog sastanka u Ministarstvu odbrane danas neće biti održan protest ispred Skupštine grada, već će radnici celodnevni štrajk održati na svojim radnim mestima u sve tri smene“, dodaje se u saopštenju Sindikalne organizacije Zastava oružje.

Kako prenosi Fonet predsednik sindikata „Zastava oružje“ Dragan Ilić istakao je da je u štrajku više od 80 odsto od ukupno 2.500 zaposlenih, dok menadžment tvrdi da štrajkuje manje od polovine radnika.

Ilić je u izjavi podsetio da se zbog izuzetno složene situacije u preduzeću i „niskog nivoa komunikacije sa menadžmentom fabrike“ sindikata juče pismom obratio ministru odbrane Aleksandru Vulinu, sa zahtevom da se uključi u rešavanje problema u fabrici oružja.

-Iz Ministarstva je stigao neočekivano brz odgovor u vidu poziva na današnji sastanak, na koji upravo polazimo. U ovom trenutku još ne znamo s kim ćemo razgovarati, ali ćemo u Ministarstvu predočiti i argumentovati naše zahteve, rekao je Ilić.

On je prokomentarisao izjavu ministra Vulina da neće biti popuštanja pred zahtevima oružara koji štrajkuju, da sindikat ne može da menja rukovodstvo i da fabrika “Zastava oružje” ne može biti izuzeta iz zakona.

– Ne verujem da će biti tako siguran kada čuje naše argumente o finansijkoj situaciji u fabrici, kao i razloge zbog kojih tražimo izuzeće fabrike iz procesa privatizacije i izuzeće zaposlenih iz programa Vlade o umanjenju zarada od 10 odsto, dodao je Ilić za agenciju Fonet.

Izvršni odbor: U štrajku 54 odsto radnika

Izvršni odbor fabrike Zastava oružje iz Kragujevca saopštio je danas da se veliki broj radnika tog preduzeća između štrajka i rada opredelio za rad, prenosi agencija Fonet.

U saopštenju se navodi da se pored velikog pritiska Štrajkačkog odbora Samostalnog sindikata, 23. maja veliki broj radnika se opredelio za rad kao jedinu formulu uspeha i opstanka fabrike Zastava oružje, navodi se u saopštenju Izvršnog odbora.

Prema njihovoj evidenciji, prvog dana u obustavi rada u prvoj smeni je učestovalo 54 odsto od 1.700 radnika, u drugoj smeni radilo je svih 150 radnika, a u trećoj, na specijalnim procesima, radilo je svih 30 zaposlenih.

Izvršni odbor je potvrdio da će danas u Ministarstvu odbrane biti održan sastanak sa članovima delegacije fabričkog sindikata.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari