Oružari najavljuju logorovanje ispred Ministarstva odbrane 1Foto: Branko Vučković

Sindikat i radnici Zastave najavljuju skorašnji dolazak u Beograd i „logorovanje ispred Ministarstva odbrane“, u kojem se uporno prave „gluvi“, te, kako tvrde, ne čuju njihove apele vezane za određene kadrovske promene koje bi, kako veruju, pomogle opstanku fabrike.

Suočeni sa rastućim dugovima i gubicima koji su, u zbiru, premašili 200 miliona evra, dvovlašćem u preduzeću, uzrokovanim otvorenim sukobom menadžmenta, predvođenog generalnim direktorom Mladenom Petkovićem, s jedne, i fabričkim Nadzornim odborom, na čelu sa pukovnikom Ivicom Marjanovićem, s druge strane, te procenom vrednosti kompanije od samo 47,5 miliona evra, Sindikat i radnici Zastave oružja poručili su da će i sada, kao i prethodnih decenija, „da se bore za interese i opstanak fabrike“.

Napominju juče da nadležni u MO nisu čuli ni poslednji, ovonedeljni zahtev oružara da konačno nešto preduzmu i spreče mogući poslovni kolaps najstarije domaće vojne fabrike.

Vanredna sednica skupštine Zastava oružja, koji je inicirao oružarski sindikalni lider i predstavnik društvenog kapitala u tom organu upravljanja (Skupštini), zakazana je za ponedeljak sa predlogom dnevnog reda da se izvrši nova procena imovine fabrike.

– Procena vrednosti imovine od 47,5 miliona evra koja je urađena prošle godine izazvala je neprijatno iznenađenje zbog potcenjene vrednosti fabričkog zemljišta i ostale imovine – kažu u Samostalnom sindikatu Zastavine fabrike oružja.

Finansijska situacija u Zastavi oružju sve je nezavidnija i istovetna je, ako ne i gora od one u valjevskom Krušiku.

Država, međutim, i dalje ignoriše upozorenja sindikata i radnika i Zastave i Krušika, te i dalje ništa ne preduzima da od moguće propasti spasi svoje dve najznačajnije vojne fabrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari