Oružari najavljuju ulične proteste 1Zastava oružje Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE JOVO MAMULA

„Obraćamo vam se povodom tragične situacije u najvećoj fabrici naše namenske industrije. Fabrika je dovedena na ivicu bankrota, ljudska i sindikalna prava su ugrožena, a krše se i međunarodne konvencije“, navodi se u jučerašnjem otvorenom pismu Samostalnog sindikata Zastava Oružje ministru odbrane Nebojši Stefanoviću.

Sindikat je za teško stanje u fabrici optužio Ivicu Marjanovića, pukovnika Vojske Srbije i predsednika Nadzornog odbora fabrike i zatražio njegovu smenu kao i „pokretanje krivične odgovornosti za malverzacije i progon sindikalnih predstavnika“.

U pismu podsećaju da su radnici nedavno najavili dolazak u Beograd, na protest ispred Ministarstva odbrane kako bi ukazali na pogubne posledice dosadašnjeg upravljanja fabrikom i apeluju na ministra da se pozabavi sudbinom kragujevačke fabrike sa 2.500 zaposlenih.

– Već godinama fabrika više troši nego što prihoduje, pa je ukupna zaduženost dostigla 18 milijardi dinara. Samo od 2017. godine, kada je Marjanović imenovan za predsednika Nadzornog odbora, napravljen je minus u poslovanju od oko 40 miliona evra, a obaveze fabrike stalno se uvećavaju pa je gubitak iznad visine kapitala oko tri milijarde dinara. Posledica smanjenih priliva je da radnicima nisu plaćeni doprinosi od avgusta 2018. godine, što pogađa najviše one koji odlaze u penziju i zbog čega se protiv fabrike podnose tužbe – kažu predstavnici sindikata.

Dodaju da ni pored više zaključaka Vlade da se izvrši konverzija duga kako bi se zaposlenima povezao staž, to nije realizovano. Tvrde i da je Marjanovićev hir bio smenjivanje i postavljanje devet izvršnih direktora za samo četiri godine, na svakih pet meseci po jednog i to bez obrazloženja, kao i da „na sve načine pokušava da razbije najveću sindikalnu organizaciju“ kršeći pri tom međunarodne konvencije i načela koja je naša država ratifikovala.

Naš list je već pisao o teškom stanju u fabrici koju pored dugova i gubitaka, karakteriše i otvoreni sukob menadžmenta i Nadzornog odbora, te sve žešći međusindikalni obračuni. Samostalni sindikat i ASNS smatraju da je za stanje u fabrici odgovoran predsednik NO, dok Industrijski i Sindikat Nezavisnost, sudeći po oglašavanjima, drže stranu Marjanoviću. Vodeći stručnjaci Zastave oružja smatraju podjednako odgovornim i Nadzorni odbor i menadžment na čelu sa direktorom Mladenom Petkovićem, za koga još vezuju i propast valjevskog Krušika, na čijem je čelu bio do kraja 2018. godine.

U Ministarstvu odbrane, pre desetak dana održan je sastanak na kojem su o situacoiji u Zastavi oružju razgovarali menadžment, predstavnici NO i čelnici tri sindikalne organizacije (Samostalni sindika se nije odazvao pozivu), ali uprkos obećanjima, do juče nikakve mere nisu preduzete.

Marjanović: Za poslovanje odgovoran izvršni menadžment

– Izvršni menadžment preduzeća je odgovoran za poslovanje dok Nadzorni odbor vrši nadzor nad radom menadžmenta. NO nije odgovoran za stanje u fabrici koje uopšte nije loše. Naprotiv, imamo dobre pokazatelje za prve mesece ove godine – kaže za Danas predsednik NO u Zastavi oružju, pukovnik Ivica Marjanović, komentarišući sindikalne optužbe. Tvrdi i je sve smene rukovodilaca od 2018. do sada, inicirao generalni direktor Mladen Petković. Dodaje da je nadavna analiza poslovanja fabrike od 2006. do sada pokazala kako je 2012. napravljen veliki gubitak čije se posledice i danas osećaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari