Osniva se nova firma umesto Zastave INPRO 1Foto:rtk

Razgovori o formiranju nove firme koja bi, kako se očekuje, trebalo da nasledi deo proizvodnog programa Zastave INPRO i da preuzme invalidne radnike koje je ona upošljavala, počeli su juče, saznaje naš list.

Nova firma će, za razliku od INPRO-a, biti u privatnom vlasništvu, a predviđeno je da bude locirana u pogonima i fabričkom krugu nekadašnjeg preduzeća „Zastava rezervni delovi“, gde će, prema saznanjima Danasa, da bude organizovana proizvodnja HTZ opreme, odnosno radnih odela, cirada i drugog. U toj novoj firmi će, prema nezvaničnim informacijama, biti angažovano između 70 i 80 radnika, s time što će više od polovine njih da budu osobe sa invaliditetom, koje su sada angažovane u Zastavi INPRO, i koji će, nakon predstojeće realizacije socijalnog programa, da budu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Novoj firmi bitno je da joj više od 50 odsto radnika budu osobe sa invaliditetom, kako bi na osnovu takve strukture zaposlenih mogla da koristi odgovarajuće državne subvencije. Time je, bar naznačeno na koji način će biti rešena sudbina bar nekih zaposlenih u dva preduzeća gde većinu čini ta kategorija radnika – Zastava INPO i „Šumadija“. Da li je to istovremeno i odgovor na pitanje koliko je briga o osobama sa invaliditetom stvarna a ne samo deklarativna, za sada je neizvesno. Činjenica je da se već dugo vremena ukazuje da je briga o osobama sa invaliditetom i borba za njihova prava, simbolična kao i dostupnost javnih ustanova i službi. Međutim, gašenjem preduzeća u kojima prevashodno rade osobe sa invaliditetom, bez obzira na to što se priprema prostor za novo, privatno, toj kategoriji stanovništva oduzima se ili ugrožava jedno od najbitnijih ljudskih prava – pravo na rad. A u toj oblasti još je mnogo nerešenih pitanja.

Vlada Srbije i nadležna ministarstva ne reaguju na apele da hitnim i konkretnim merama pomognu preduzeću „Šumadija“ iz Kragujevca koje je, s obzirom da većinu zaposlenih u njemu čine invalidi, u državnom vlasništvu, i kojem sve ozbiljnije preti likvidacija. Tim pre što je „Šumadija“ od 30. maja, kada je istekla dvogodišnja primena unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) firme, ponovo nezaštićena od potraživanja poverilaca, među kojima su i bivši radnici kojima se duguje više desetina miliona dinara za neisplaćene zarade iz ranijeg perioda.

Kragujevačko preduzeće „Šumadija“ (ranije „Šumadija DES), postalo je poznato u leto 2012., kad je grupa invalidnih radnika tronedeljnim štrajkom glađu zahtevala isplatu zaostalih zarada iz 2010, 2011. i prve polovine te godine. Slike iznemoglih i gladnih, te i inače bolesnih radnika „Šumadije“, dobrano su tokom tog protesta potresle javnost i nagnale nadležne da potraže rešenja za stotinak tada zaposlenih. „Šumadija“ je nedugo potom dobila novo i agilnije poslovodstvo koje je, uz pomoć države, uspelo da stabilizuje poslovanje preduzeća, a broj zaposlenih, realizacijom socijalnog programa, svede na oko 50. Tome je doprineo i UPPR primenjivan od proleća 2016. do kraja maja ove godine.

„Šumadija“ je, prema informacijama iz te firme, 2013. imala dugove od čak 230 miliona dinara, i do danas je oko 80 odsto izmireno. Preostalih 20 posto su potraživanja bivših radnika koji su, nakon dobrovoljnog odlaska iz firme uz neku od opcija iz socijalnog programa, tužili preduzeće zbog neisplaćenih zarada. „Šumadija“ iz tekućeg poslovanja nije mogla, niti može da obezbedi 50 miliona dinara, koliko je potrebno da se radnicima koji su tužili firmu isplate zaostale zarade.

– Obratili smo se za pomoć Vladi, ministarstvima za rad i socijalnu politiku i privredu, kao i gradu, i svi imaju razumevanja za situaciju u kojoj smo, ali nas upozoravaju i na ograničenja koja im otežavaju odnos prema „Šumadiji“, ili ih onemogućavaju da nam konkretno pomognu. Grad Kragujevac, na primer , ne može finansijski da podrži državno preduzeće, dok Vlada, s druge strane, može da finansira samo firme u likvidaciji. Zaposlenima u „Šumadiji“ nije, međutim, u interesu da preduzeće ode u likvidaciju. U takvoj situaciji, od nadležnih u Vladi očekujemo da povećaju iznose kojima se, prema zakonu, subvencionišu preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom. Ta vrsta pomoći nam je, međutim, potrebna hitno, kako bismo izbegli blokadu računa i opasnost od likvidacije preduzeća – isticali su još proletos u „Šumadiji“, koja još nije otišla u likvidaciju, ali je pitanje – kada će .

U sve nezavidnijoj situaciji je i Zastava INPRO, preduzeće čiji većinu zaposlenih takođe čine invalidni radnici, koji su, svojevremeno, takođe štrajkom glađu pokušali da se izbore za svoja prava. Da u tome nisu uspeli svedoči činjenica da je proizvodnja priključnih vozila (automobilskih i drugih prikolica) u INPRO-u poodavno obustavljena, dok se za odlazak iz preduzeća, uz neku od opcija iz ponuđenog socijalnog programa, izjasnilo 129 od ukupno 132 radnika INPRO-a. Kad socijalni program u firmi koji je, početkom ove sedmice, poslat na novu (četvrtu po redu) doradu, bude realizovan, Zastava INPRO, će, po svemu sudeći, biti ugašena.

Zaboravljena nova uloga

Početkom ove decenije, iz Vlade je bilo najavljivano da će Zastava INPRO i „Šumadija“ da postanu preduzeća za zapošljavanje i edukaciju osoba sa invaliditetom, te će, zbog te specifične namene, da ostanu u državnom vlasništvu. Od tih planova se, očito i nažalost, odustalo, te INPRO-u i „Šumadiji preti skorašnja likvidacija, a njihovim invalidnim radnicima odlazak na ulicu, čime se uveliko dezavuišu proklamovana nastojanja vezana za prava osoba sa invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari