Otplata cene priključka na 36 rata u šabačkim prigradskim naseljima 1Foto: TV Šabac

U dosadašnjem periodu pandemije JKP „Vodovod“ uspešno je organizovao rad svih svojih vitalnih službi, u cilju normalnog funkcionisanja u novonastaloj situaciji. Ispravnost vode redovno je kontrolisana, a snabdevanje se odvijalo kontinuirano i bez ikakvih problema.

Takođe, nastavljeni su i započeti građevinski radovi na širenju vodovodne i kanalizacione mreže, uz poštovanje svih preporučenih mera zaštite na gradilištima. Aktuelno je uvođenje kanalizacione mreže u Majuru i Pocerskom Pričinoviću. Radi se nekoliko stotina priključaka, a cena je 600 evra.

– U dogovoru sa Poštanskom štedionicom domaćinstva mogu dobiti namenski kredit u tom iznosu, a otplata je na 36 rata. To je za sada najpovoljniji finansijski aranžman koji možemo ponuditi građanima. Sudeći po selima koje smo obišli meštani su saglasni da je ovo izuzetno povoljna prilika da dođu do priključka, kaže Danijela Lovrin Gavrilović, direktorka JKP „Vodovod“.

Na osnovu dosadašnjih aktivnosti postoji mogućnost priključaka za više od hiljadu domaćinstava na kanalizacionu i oko tri hiljade na vodovodnu mrežu. Time bi se pokrenuo investicioni ciklus koji bi omogućio dalje širenje vodovodne i kanalizacione mreže na seoskom području.

Jedna od novina je tzv. vakuumska kanalizacija, koja se primenjuje u Sloveniji i koja je nešto jeftinija, ali prilagođena brdovitijim područjima. Samo u prigradskom naselju Jevremovac na ovaj način bi se priključilo 700 domaćinstava, a vrednost radova je oko 1,5 miliona evra. Takođe, i u selu Štitar, sa više od hiljadu žitelja, razmatraju mogućnost korišćenja ove vrste kanalizacije.

Inače, gradnja sanitarne septičke jame košta više od hiljadu evra, što govori o povoljnim mogućnostima za domaćinstva. S obzirom na to da Šabac ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, umnogome bi bilo dugoročno  rešeno pitanje zaštite čovekove okoline.

Duplo veći kapacitet

Velika prednost je i ta što izvorišta šabačkog vodovoda imaju duplo veći kapacitet od postojeće potrošnje od 300 litara pijaće vode u sekundi. Uz to ova voda potiče od tzv. cerske žice, i zadovoljava sve higijenske i mikrobiološke zahteve bez prerade.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari