Trgovanje na Ljubljanskoj berzi proteklo je u znaku prodajnih naloga i padaa cena, mada je vrednost akcija poslednjeg dana prošlonedeljnog trgovanja okrenula u pozitivnom smeru. Tako je slovenački berzanski indeks, u jednom danu, nadoknadio veći deo vrednosti izgubljene početkom nedelje.

Trgovanje na Ljubljanskoj berzi proteklo je u znaku prodajnih naloga i padaa cena, mada je vrednost akcija poslednjeg dana prošlonedeljnog trgovanja okrenula u pozitivnom smeru. Tako je slovenački berzanski indeks, u jednom danu, nadoknadio veći deo vrednosti izgubljene početkom nedelje. Vrednost slovenačkog berzanskog indeksa pala je ispod 11 hiljada indeksnih poena, odnosno 0,3 procenta niže nego prethodne nedelje. Sa viškom akcija koje se nude za prodaju suočavala su se sva značajnija preduzeća. Vrednost akcija Petrola je, posle stabilnog trgovanja po ceni od oko 920 evra za jednu akciju, pala na 900 evra. Slično su prošle i akcije Krke i Telekoma. Akcije Telekoma ponovo beleže pad cene ispod 400 evra, a akcije Krke pale su na 107,6 evra.
Prodajni pritisak na domaćem tržištu posledica je prve javne prodaje druge najveće domaće banke, a prodavcima su se pridružili i drugi investitori, na šta ukazuju prodajni nalozi sa značajnijim vrednostima. Prodajni pritisak popustio je u petak kada sredstva od prodaje nije više bilo moguće plasirati u kupovinu akcija iz prve javne ponude akcija NKBM. Pritom, to je bio jedan od razloga rasta vrednosti akcija, a samo u jednom danu indeks najuglednijih slovenačkih preduzeća SBITOP porastao je za 2,5 odsto. Optimizam započet u petak mogao bi da se nastavi, zavisno od podataka o upisu akcija iz prve javne ponude NKBM. Veliko interesovanje za akcije te banke nije iznenađenje i trenutno se u taj „lonac“ prelivaju značajna sredstva investitora. Cenovni raspon u okviru koga će država prodavati akcije donekle je povoljan, posebno ako se upoređuje vrednovanje banaka u regionu. Uz to, NKBM će biti jedina banka na Ljubljanskoj berzi, što povećava privlačnost investiranja u akcije te banke, a istovremeno novac iz slamarica izvlače i pozitivna iskustva iz susedne Hrvatske. Racionalnost tih odluka će se pokazati već narednog meseca, dok bi na kretanja na tržištu mogla da značajnije utiče i količina slobodnog novca, koji zbog viška upisa akcija neće biti iskorišćen. Imajući u vidu izuzetnu medijsku pažnju prodaje akcija banke i veliko interesovanje investitora, slobodnog novca bi moglo da bude i više, a ako bi se taj novac ponovo vraćao na berzu, bio bi to razlog za dodatni rast vrednosti akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari