Pismo Saveza samostalnih sindikata: Država ne treba da iznajmljuje ljude 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Savez samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK) obavestio je danas ministarku za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Dariju Kisić Tepavčević da je grupi od 220 radnika najvećih komunalih preduzeća u šumadijskoj presoinici – JKP “Šumadija” i JKP “Vodovod i kanalizacija” – koji su radili preko agencije za iznajmljivanje radnika, stausni i materijalni položaj u medjuvremenu pogoršan, odnosno da su im zarade u proseku smanjene za oko 9.000 dinara, te da su izgubili i pravo na bolovanje.

I to usred epidemije kovida 19, za koju je ministarka Kisić, i u svojstvu člana Krznog štaba Vlade Srbije, i te kako nadležna.

Grupi od 220 radnika JKP “Šumadija” i kragujevačkog “Vodvoda” statusni i materijalni položaj pogoršan je, nakon što iz proceduralnih razloga, u tim firmama više nisu zaposleni preko agencija za iznajmljivanje, ili na lizing, već su u njima angažovani po osnovu povremeno – privremenih poslova.

– Tražimo da autoritetom svoje funkcije utičete kod vladine komisije koja odobrava zapošljavanje u javnom sektoru, kako bi ovi radnici zasnovali radni odnos u preduzećima za koja rade.

Time bi se uštedeo i novac građana, jer se ne bi plaćale provizije agenciji, piše u otvorenom pismu kragujevačkog Samostalnog sindikata ministarski Kisić – Tepavčević, uz napomenu da je među radnicima kojima su umanjene plate, i koji su, pored ostalog, izgubili i pravo na lečenje – “stvoreno veliko nezadovoljstvo”.

Sindikalci podsećaju ministarku da su je o ovome još ranije obavestili, ali da ona nije reagovala, niti reaguje, već nastavlja da ”mudro ćuti”.

– LJudi ne treba da se iznajmljuju, a pogotovo to ne treba da radi njihova država. Agencije za iznajmljivanje radnika ne stvaraju ništa, one samo prisvajaju tuđi rad“, navodi se u pismu Sindikata koji je resornoj ministarki ukazao na nesiguran i težak položaj radnika angažovanih preko agencija, kao i na to da se agencijama plaćaju visoke provizije, što uvećava i troškove građanima za komunalne usluge.

– Da bi apsurd bio veći, najveći broj od tih 220 radnika jesu radnici koji su trajno potrebni ovim preduzećima – vozači kamiona smećara, prateći radnici na ovim kamionima, vozači radnih mašina, radnici na održavanju i drugi, istuče se u pismu sindikata.

Dodaje se da predstavnici lokalne samouprave uveravaju predstavnike Sindikata , da bi oni „rado“ zaposlili te radnike u preduzećima za koja obavljaju poslove, ali da to ne mogu da učine zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru i da vladina komisija neće da da saglasnost za zapošljavanje tih radnika.

Samostalni sindikat Kragujevca u pismu ministarki Kisić – Tepavčević navodi i da je iz kragujevačkih komunalnih preduzeća u poslednje dve godine otišlo više od 350 radnika, a da niko nije zaposlen. Z.R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari