PKS: Podsticaji filmskoj industriji donose veći priliv stranih ulaganja 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da će odluka države da nastavi sa podsticajima filmskoj industriji, doneti veći priliv stranih ulaganja u ovoj oblasti, nove filmove, serije i druge kinematografske projekte koji će se snimati u Srbiji.

Odluka o finansiranju ove oblasti pretočena u vladinu Uredbu, usvojenu na inicijativu Grupacije kinematografije PKS, stvoriće i uslove za jačanje i bolje pozicioniranje domaće produkcije, ocenila je PKS.

Član Grupacije kinematografije pri Udruženju za kreativnu industriju PKS, Igor Turčinović, rekao je da podsticaji dovode inostrane produkcije u Srbiju i podržavaju domaće stvaraoce.

„Usvojena Uredba o podsticajima investitorima da u Srbiji proizvode audiovizuelna dela nastavak je prakse iz prethodnih sezona, koja je dala značajne rezultate”, istakao je Turčinović.

On je ocenio i da se u Srbiji snima više nego ikada i nema filmskog radnika koji je bez posla.

„Za razliku od vremena pre uvođenja podsticaja, kada nije bilo izdvajanja države za kinematografiju, danas se nalazimo rame uz rame sa zemljama regiona”, naveo je Turčinović.

Predsednik Sekcije pružalaca producentskih usluga PKS Bogdan Petković, ocenio je da su novi podsticaji od ključnog značaja i za opstanak 18 preduzeća koja u Srbiji snimaju reklame, jer će moći da pružaju usluge klijentima pod nepromenjenim uslovima i da zadrže zaposlene.

„Zbog globalne ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa marketinški budžeti su značajno umanjeni u odnosu na period pre korone, tako da ova odluka Vlade Srbije daje veliku šansu za brzo uspostavljanje poslovnih veza sa inostranim klijentima i kompanijama, što našoj branši daje mogućnost da posluju na evropskom i svetskom tržištu”, rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari