Po 100.000 dinara za jačanje pčelinjaka 1Foto: Miroslava Pudar

Podsticaje za pčelarstvo iz budžeta grada Zrenjanina prošle sezone dobilo je 30 pčelara, koji su iznose od 100.000 dinara imali na raspolaganju da iskoriste za jačanje pčelinjih društava. Među njima je Miroslav Gavrilović iz Lukićeva, koji se pčelarenjem bavi tri godine i još uvek povećava svoja društva.

– Ja još uvek širim svoj pčelinjak, u ovom trenutku imam 110 društava a cilj mi je da ih imama još toliko. Podsticaji mi puno znače a novac sam koristio za nabavku košnica, nastavaka i pčelinjih društava. Pokrajina je prošle godine davala povraćaj novca u iznosu od 50 posto uloženih sredstava. Kada je reč o subvencijama koje je davao grad, mi koji smo dobili novac, u obavezi smo da u narednih nekoliko godina vratimo gradu pet društava, kaže Miroslav Gavrilović.

Sa idejom da pomognu pčelarima, grad Zrenjanin je i u 2018. iz budžeta izdvojio tri miliona dinara. Pravo da konkuriši imaju svi pčelari a prioritet imaju mladi.

– Sledeće nedelje raspisujemo konkurs kojim ćemo pozvati pčelare da podnesu zahteve za ove podsticaje. Za ove namene opredelili smo tri miliona dinara koji će biti raspoređeni tako da 30 pčelara dobije po 100.000 dinara. Praktično je reč o meri koja je identična prošlogodišnjoj. Oni će imati obavezu da nam za pet godina vrate određeni broj rojeva, najavio je zrenjaninski gradonačelnik Čedomir Janjić prilikom posete gazdinstvu Gavrilović.

Kako se moglo čuti od predstavnika saveza pčelara Vojvodine, Pokrajina je ove godine izdvojila 20 miliona dinara za podsticaje u pčelarstvu a pored toga pčelari ove godine mogu da računaju i na donaciju u lekovima. Sekretarijat za visoko obrazovanje nabavio je ukupno 16.212 pakovanja leka varatom, ukupne vrednosti 5.015.373 dinara i 7092 bočice forasatoma ukupne vrednosti 2.166.724 dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari