Počeo kineski samit "16 plus 1" 1Foto: BETA/HINA/Tomislav PAVLEK/DS)

U Dubrovniku je danas počeo deveti samit 16 plus 1 kome prisustvuje premijer Kine Li Kećijang i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u okviru kineske inicijative Pojas i put. Od ove godine samit dobija još jednog člana, Grčku, te prerasta u format 17 plus 1.

Na ovogodišnjem skupu Srbiju predstavljaju premijerka Ana Brnabić, ministarka građevine i saobraćaja Zorama Mihajlović i ministar energetike Aleksandar Antić.

Prema rečima ministarke Mihajlović na samitu će biti potpisan jedan memorandum kojim će biti regulisana izgradnja deonice autoputa od Novog Beograda do Surčina kako bi se mogao efikasno koristiti put Obrenovac–Preljina. Potpredsednica Vlade je najavila da će u narednih mesec dana biti potpisan i komercijalni ugovor za tu deonicu puta.

Na samitu će predstavnici Srbije sa kineskom stranom razgovarati i o deonici Koridora 11 Požega–Boljare na granici sa Crnom Gorom.

U okviru infrastrukturnih projekata Srbija će od Kine uzeti kredit od skoro milijardu dolara za modernizaciju i rekonstrukciju železnice između Beograda i Budimpešte, koji je inače i najveći projekat koji finansira Kina. Ministar finansija juče je izjavio da će se ovim kreditom finansirati izgradnja pruge od Novog Sada do Kelebije, kao i da će ovaj sporazum biti potpisan 25. aprila tokom susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Prema rečima premijerke Ane Brnabić od prošlogodišnjeg samita u Sofiji Srbija je otvorila Kulturni centar u Pekingu, a uskoro se očekuje otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Najveće kineske investicije u Srbiji su modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, izgradnja novog termoenergetskog bloka u TE Kostolac, izgradnja Koridora 11, privatizacija Železare Smederevo 2016. godine, kao i preuzimanje većinskog dela RTB-a Bor prošle godine. Takođe nedavno je kineska kompanija Linglong dobile zemljište za izgradnju fabrike autoguma u koju bi trebalo da bude uloženo oko 800 miliona evra.

Delegaciju Kine čini više 400 predstavnika kineskih državnih i privatnih kompanija i banaka. Pored Samita biće organitovan i poslovni forum na kome se očekuje oko hiljadu učesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari