Popović najavio razvoj tržišta rizičnog kapitala 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je danas otvaranje novog poglavlje u razvoju srpskog inivacionog ekosistema – razvoj tržišta rizičnog kapitala koje će obezbediti veći obim finansiranja startap kompanija i inovacija.

Popović je to najavio prilikom svečanog otvaranja konferencije „Inovejšn Tok 2020“ u Beogradu i naglasio da je finansiranje putem preduzetnog kapitala, takozvani „vi-si“, važan instrument za razvoj startap zajednice i obavezan deo svakog startap ekosistema.

„Pored toga što obezbeđuju potrebno finansiranje, fondovi rizičnog kapitala pomažu kompanijama u koje investiraju i na druge načine, kao što je povezivanje sa partnerima i mentoring“, rekao je Popović.

On je istakao da Srbija razvija mehanizme za „vi-si“ finansiranje startap zajednice sa svojim partnerima iz Izraela. „Situacija u kojoj se nekada nalazio Izrael, slična je situaciji u kojoj se danas nalazi Srbija.

To što nisu imali prirodne resurse, za Izrael je bio najveći problem, ali ujedno i najveći blagoslov. Naučili su da se oslanjaju više na mozak nego na mišiće“, rekao je Popović. On je istakao da je Srbija prošle godine izvezla IT i digitalne usluge u vrednosti od milijardu i po evra.

„Taj podatak pokazuje da naša ekonomija menja strukturu od zemlje koja je izvozila sirovine, do zemlje čiji BDP raste zahvaljujući izvozu pameti i znanja“, istakao je Popović.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer-Kam rekla je da je ova konferencija još jedan dokaz i rezultat jačanja veza između srpskog i izraelskog startap ekosistema.

„Ambasada Izraela od početka podržava i aktivno učestvuje u razvoju srpskog ekosistema i izuzetno nam je drago da u poslednje dve godine vidimo ubrzani rast IT industrije, kao i razne inicijative i nova partnerstva između izraelskih i srpskih učesnika ekosistema“, navela je ambasadorka Fišer-Kam.

Među najistaknutijim govornicima na konferenciji su Čemi Peres i Rami Kališ, osnivači najvećeg izraelskog venčurnog fonda „Pitango“, koji upravlja kapitalom od tri milijarde dolara, kao i Žan-Fransoa Gotje, osnivač i direktor najrelevantnije organizacije za analizu globalnog startap ekosistema „Startap džinom“ iz San Franciska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari