Portal još nije potpuno spreman, prvi korisnici već registrovani 1Foto: EPA/ ROLF HAID

Portal za prijavu sezonskih radnika, koji su pre dva dana predstavili premijerka Ana Brnabić, dva ministra – za rad Zoran Đorđević i poljoprivrede Branislav Nedimović, zatim ambasador Nemačke Tomas Šib i direktorka Poreske uprave Dragana Marković – još u potpunosti nije spreman za prve korisnike.

Iako je najavljeno da će poslodavci za desetak minuta moći da prijave radnike koje angažuju u poljoprivrednim radovima, procedura da bi dobili status korisnika nije tako jednostavna, a uputstvo za registraciju još nije „okačeno“ na portal. Na mestu gde bi trebalo da stoji, očitava se tekst „Stranica u izradi“. Da nije tako jednostavno ukazuje i najava Naleda, koji je partner u ovom projektu, da će u narednih nekoliko meseci širom Srbije organizovati čak 60 obuka za korisnike, poslodavce. I pored toga, u Poreskoj upravi, koja je inače na portalu navedena kao tehnička podrška projektu, kažu da već ima prvih registrovanih korisnika.

Kako je Danasu objašnjeno, da bi se poslodavac registrovao i mogao nadalje da vrši prijavu angažovanih sezonskih radnika, potrebno je da najpre otvori i popuni aplikaciju koja se nalazi na stranici „prijavi se“. Potom je neophodan elektronski sertifikat, koji se može dobiti u Pošti, Privrednoj komori za firme i preduzetnike ili za fizička lica u MUP-u prilikom vađenja lične karte. Potom se ide na prijavu, odnosno otvara se aplikacija koja ima formu kalendara, na kojoj poslodavac označava datum i ukucava spisak radnika koje prijavljuje.

Prvog radnog dana u mesecu za prethodni mesec se kreira poreska prijava na osnovu koje poslodavac dobija zaduženje i podatke za plaćanje. Za državu će izdvojiti 300 dinara po radniku za svaki dan angažovanja, a time sezonski radnici dobijaju pravo na socijalno, penziono i osiguranje od povreda na radu. Taj efekat nije zanemarljiv ako se ima u vidu da više od 95 odsto radnika u poljoprivredi radi na crno i da osim nadnice oni do sada nisu imali pravo ni na jedan vid zaštite koja proističe iz radnog odnosa. Ipak, ovaj vid angažovanja sezoncima neće uskratiti pravo na socijalnu pomoć ukoliko su je koristili, niti ih „skida“ sa evidencije nezaposlenih. Država veruje da će u velikoj meri smanjiti rad na crno u poljoprivredi i računa na dodatne prihode u budžetu od 15 miliona evra. Kako je najavljeno, do kraja februara ovaj model pojednostavljene prijave sezonaca moći će da se obavi i telefonom, a do kraja godine i druge kategorije, poput građevinara, dobiće svoj portal za prijavljivanje povremeno angažovanih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari