Foto: MGSI

Ona je prisustvovala ceremoniji uspostavljanja saobraćaja na rekonstruisanom delu pruge Beograd-Bar, od Resnika do Vreoca. Mihajlović je ocenila da je danas važan dan jer je posle 40 godine moderizovan jedan deo barske pruge.

Ovaj posao je urađen u roku i kvalitetu kao što uvek radimo sa Ruskim železnicama, a kroz projekte se najbolje vidi kakva je saradnja dve države, istakla je ona obraćajući se medijima na Glavnoj železničkoj stanici, u prisustvu ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina i Crne Gore Branislava Mićunovića.

Mihajlović je dodala da očekuje da rekonstrukcija cele pruge Resnik-Valjevo bude završena u roku, u novembru, čime će putovanje tom deonicom biti skraćeno na 75 minuta.

Strateški cilj je da barsku prugu vratimo na projektovane brzine, a procena je da je za rekonstrukciju preostalih deonica vrednost investicije oko 220 miliona evra, rekla je Mihajlović.Ona je dodala da je barska pruga značajna zbog povećanja transporta putnika i robe Koridorom 11, kao i da je reč o saobraćajnici važnoj za čitav region.

Mihajlović je podsetila da ukupna ulaganja u železnicu iznose oko četiri milijarde evra, računajući i projekat Beograd-Budimpešta, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva.

Čepurin je izneo očekivanje da će se uspešna saradnja na železničkim projektima nastaviti i dodao da su pored transporta, za dalji razvoj odnosa Rusije i Srbije važni razvoj energetske infrastrukture, kao i izgradnja industrijskog parka, u šta bi mogle da se uključe i Ruske železnice.

Mićunović je rekao da će barska pruga, sa završenom rekonstrukcijom i modernizacijom koja se očekuje u narednom periodu, biti u službi u bržeg transporta robe i putnika, dodajući da je u Crnoj Gori rekonstruisano 46 odsto te saobraćajnice.

Podsećajući da je u toku izgradnja auto-puta koji će spojiti Crnu Goru i Srbiju, Mićunović je poručio da infrastruktura „nije tehničko pitanje, već znači život za naše zemlje i čitav region“.

Obnovom pruge od Resnika do Vreoca, u dužini od 35 kilometara, završena je prva faza rekonstrukcije pruge Resnik-Valjevo, dužine 77,6 kilometara, projekta vrednog 80 miliona dolara, koji se realizuje iz kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske železnice.