Predrag Milanović: Jasna i stalno prisutna vizija 1Foto: FoNet/ Branko Vučković

Povodom 29. juna, “Dana opštine Svilajnac”, razgovarali smo sa predsednikom te opštine Predragom Milanovićem, koji nam je predstavio najvažnije projekte, poslove, izazove u prethodnih godinu dana i najavio nove kapitalne projekte.

„Svilajnac je jedna od opština lidera u Srbiji u ispunjavanju zahtevnih evropskih standarda po pitanjima uređenosti, infrastrukture, društvene odgovornosti, socijalne brige o osetljivim društvenim kategorijama i stvaranju jednakih uslova i šansi za sve svoje građane“, kaže Milanović za “Danas”.

S druge strane, Svilajnac je danas jedan evropski grad, povoljan za strana ulaganja i sve atraktivnija turistička destinacija. „Svilajnac je opština koja je, uprkos teškim uslovima i sveopštem stanju u proteklih nekoliko godina, uspela da uspostavi kontinuirani razvoj, privredni rast i poboljšanje uslova i kvalitet života svojih građana. To nam je jasna i stalno prisutna vizija – da moramo da osiguramo budućnost svojih građana i da radimo dugoročne, decenijske poslove, jer je većina njih propuštena u decenijama iza nas. Danas imate nekoliko stranih kompanija koje uspešno posluju u Svilajncu, kao i nekolicinu domaćih koje su se, zahvaljujući stvorenim infrastrukturnim i administrativnim uslovima, razvile u velike i ozbiljne izvoznike. Svakako najznačajniji je japanski “Panasonik”, koji zapošljava više od 500 radnika, a broj zaposlenih povećava se svake godine, u zavisnosti od proširivanja proizvodnje. “Panasonik” u Svilajncu posluje u režimu “Slobodne zone”, vlasnik je proizvodne hale i ima dugoročne poslovne planove. Privreda je stavljena na čvrste noge i osigurani su dobri potencijali i pozicije za dalja pregovaranja i razvoj, što se dokazuje iz godine u godinu, jer su nam postojeći svetski brendovi koji posluju u Svilajncu preporuka i kod drugih ulagača. Neki od najvećih izvoznika su i domaće firme: “Eurometal”, AD “Voćar”, “A&D Wood”, “Union drvo”, “Serbial”. Naša je prednost i što opština Svilajnac jedina u “Pomoravskom okrugu” ima “Slobodnu zonu”, koja je nedavno proširena sa 40 na 57 hektara“, navodi Milanović.

Predrag Milanović: Jasna i stalno prisutna vizija 2

Najnoviju investiciju potpisuje Privredno društvo “Alfa Technics”, kome je prodata fabrika bivšeg “VIS” i ovog leta počinju proizvodnju u Svilajncu. „Ova firma zapošljavaće skoro 200 radnika u prvoj fazi, a vrednost investicije je oko četiri miliona evra. “Alfa Tehniks” d.o.o. uspešno posluje već 18 godina. Bavi se proizvodnjom i obradom čelika, a rade za auto i avio industriju. Izrađuju, na primer, opremu za aerodrome, odnosno hidraulične tunele od aerodromske zgrade do aviona, servisna stepeništa za manje avione. Poslovaće u režimo “Slobodne zone”, a uključiće se i u sistem dualnog obrazovanja. Sve ove investicije oživele su i razvile i naše domaće firme, koje su postale ozbiljni konkurentni na tržištu, imaju radnu snagu, opremu i sposobnost za dobijanje velikih poslova i realizaciju velikih projekata“, konstatuje Milanović ističući da je od stanja potpuno uništene privrede za nekoliko godina otvoreno više od hiljadu novih radnih mesta u Svilajncu, kroz nekoliko novih investicija i da je na redu drugi deo posla, razvoj postojeće privrede i rast plata.

On dodaje da je opština Svilajnac napravila upravu koja može da radi veliki broj kvalitetnih projekata, koja može da privuče strane investitore, da obezbedi novac iz evropskih fondova kroz razne projekte… U proteklom periodu urađena je i velika rekonstrukcija zdravstvenih objekata. „U Svilajncu je krajem prošle godine završena jedna od kapitalnih investicija – detaljna rekonstrukcija “Doma zdravlja”. Od otvaranja ovog objekta 1972, ovo je prva obnova svih zdravstvenih službi. Vrednost šestomesečnih radova je 200 miliona dinara. Prethodno su rekonstruisane sve seoske ambulante, koje zajedno sa “Domom zdravlja” u svom sastavu imaju apoteku. U proteklom periodu završeni su radovi na kompletnoj sanaciji ambulanti u selima Sedlare, Kušiljevo i Bobovo, čime seosko stanovništvo ima sve uslove za lečenje u svom selu, a zdravstvena zaštita stanovništva podignuta je na viši nivo. Što se tiče objekata u sklopu “Doma zdravlja” Svilajnac, šestomesečni radovi obuhvatili su rekonstrukciju glavnog objekta sa “Medicinom rada” i službom “Hitne pomoći”, zgradu “Rentgena”, zgradu “Laboratorije”, “Tehničku službu”, zgradu “Fizijatrije” i radionicu. Prostorije unutar glavne zgrade organizovane su tako da poboljšavaju funkcionalnost svih službi. Obezbeđen je nov nameštaj i oprema za sve ordinacije i otvoren je nov ulaz za službu “Hitne pomoći” koji je prilagođen standardima i potrebama ove službe. Svi prilazi zdravstvenim objektima kao i unutrašnji prostor prilagođeni su osobama sa invaliditetom. Izvršena je sanacija krova i uveden je nov sistem za zaštitu od požara. Uređeno je i dvorište uz zamenu rasvete, asfaltirane su nove prilazne saobraćajnice i nov parking prostor. Siguran sam da imamo jedan od najlepših, najmodernijih domova zdravlja u zemlji“, ponosno ističe sagovornik “Danasa”.

Svilajnac je opština u kojoj se dosta radilo na infrastrukturi, svi javni objekti su rekonstruisani i to posle više decenija, posledice poplave iz 2014. su sanirane, ulagalo se i u infrastrukturu u selima, pri kraju je izgradnja vodovodne mreže po svim selima, a ove godine najveći infrastrukturni projekat je kompletna rekonstrukcija OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Svilajncu. „Rekonstrukcijom će biti obuhvaćeno više od 6.000 kvadrata, a vrednost projekta je oko 300 miliona dinara. Uradiće se kompletna rekonstrukcija koja obuhvata zamenu krova, postavljanje novih podova, zamenu stolarije, nove instalacije, spoljašnje uređenje oko objekta, novu fasadu… Rekonstrukcija škole u selu Crkvenac završena je, tokom leta sledi opremanje, kako bi škola bila spremna za 1. septembar. Biće rekonstruisana i škola u selu Radošin, a radovi na rekonstrukciji će takođe biti završeni do početka nove školske godine. Projekte podržava “Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima”. Ovim će opština Svilajnac nastaviti najbitniji zadatak na kojem je vredno radila proteklih godina – a to je da se rekonstruišu i srede svi školski objekti na teritoriji opštine“, objašnjava Milanović.

Najveći infrastrukturni projekat, vredan 2,7 miliona evra, koji se sprovodi na teritoriji opštine Svilajnac je regulacija reke “Resave”. „Na koritu “Resave”, od mosta kod Kompa do ušća, i uzvodno na izlazu iz grada već su završeni radovi, a trenutno su u toku radovi na deonici kroz sam grad. Ta deonica je i najteža i najduže će trajati. Drugi deo projekta je uzvodno od Svilajnca, u selima Sedlare i Subotica. Time će se definitivno zaštiti poljoprivredno zemljište u ataru ovih sela, kao i brojna domaćinstva. Sledeći korak je realizacija projekta navodnjavanja, privodimo kraju projektnu dokumentaciju. U planu je da se navodnjavanjem obuhvati oko 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, čime će se svesti na minimum zavisnost od vremenskih uslova, a što bi dalje doprinelo i povećanju proizvodnje ratara, povrtara, proizvođača cveća i ostalih poljoprivrednih proizvođača“, objašnjava Milanović.

S obzirom da su u proteklih nekoliko godina rekonstruisani kulturni objekti kao što su “Centar za kulturu”, “Resavska biblioteka” Svilajnac, oba objekta “Srednje škole” Svilajnac, brojne ulice, putevi, parkovi, igrališta, tereni, ove godine je završena i kompletna obnova gradskih bazena u Svilajncu. „Svilajnac danas ima bazene urađene po evropskim standardima, sa novim filterima, keramikom, sređenim instalacijama, urađeni su svi neophodni i mašinski i građevinski radovi. Osim detaljne rekonstrukcije sva tri bazena u okviru kompleksa, urađeno je i kompletno novo spoljno uređenje sa ozelenjavanjem. Sređena je letnja bašta koja ima novu opremu. Bazeni sada ispunjavaju najviše standarde sa najsavremenijim sistemom za prečišćavanje vode. Ovo je prva kompletna rekonstrukcija bazena od kad su izgrađeni pre više od 30 godina“, kaže Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac, najavljujući i drugu fazu projekta gradskih bazena, a to je pokrivanje i grejanje vode tokom zimskog perioda, što znači da će bazeni raditi cele godine, što će omogućiti školama održavanje časova fizičkog vaspitanja, a Svilajnčanima da se rekreiraju i bave sportom i u zimskom periodu, što kao privilegiju nemaju ni stanovnici mnogo većih gradova.

Sedam pehara sa Novosadskog poljoprivrednog sajma

Svilajnac je čuven i po uspesima u oblasti poljoprivrede, opština ulaže velika sredstva za podršku poljoprivrednim proizvođačima, a i ove godine osvojena su značajna priznanja na “Novosadskom poljoprivrednom sajmu” u oblasti stočarstva. „Naš zadatak je da stvorimo sve uslove da poljoprivrednici mogu da rade na mirniji i bezbedniji način. Tu pre svega mislim na projekte zaštite od poplava i projekat navodnjavanja, ali važna je i podrška koju pružamo poljoprivrednim proizvođačima kroz niz mera, kao što su plaćanje kamate na kredite za poljoprivredna gazdinstva, besplatne usluge konsaltinga i pomoć pri apliciranju za državne subvencije, besplatna analiza zemljišta i besplatne sadnice za pošumljavanje. Shvatajući značaj unapređenja procesa poljoprivredne proizvodnje, lokalna samouprava redovno organizuje besplatna studijska putovanja u zemlji i inostranstvu. Rezultat toga su i nagrade i priznanja, pa ove godine imamo ukupno sedam pehara sa “Novosadskog sajma”“, podseća Milanović.

Predrag Milanović: Jasna i stalno prisutna vizija 3

Konjarstvo u Svilajncu

Konjarstvo u Svilajncu ima tradiciju dugu skoro ceo vek, ali je poslednjih nekoliko godina zabeležilo veliki napredak i uspon. Ergela “Rajković” ima višedecinijsku tradiciju, pa tako već 20 godina učestvuje na smotrama paradnih zaprega u Crepaji, Sopotu, Somboru, Zrenjaninu, Batajnici… Redovan je učesnik “Novosadskog poljoprivrednog sajma”, na kojem je kobila ove ergele dva puta bila pobednik sajma i dva puta ušla u prve tri kobile. Ova ergela poseduje više od 50 pehara sa pobeda na različitim takmičenjima. Od nedavno Svilajnac ima i takmičara u daljinskom jahanju – Nebojšu Lalovića. Kako konjarstvo beleži konstantni rast prošle godine je formiran Konjički klub “Mara” Svilajnac, koji broji više od 40 članova. „Ovaj klub organizator je brojnih manifestacija koje imaju za cilj popularizaciju konjarstva. Plan je da se u saradnji sa opštinom Svilajnac izgradi konjarski centar, kako bi se otvorila škola jahanja i na taj način privuklo što više mladih ovom sportu. Ovog leta, 5. avgusta organizovaćemo konjički dan, na kome će nam gosti biti višebojci iz Ljubičeva i vitezovi iz Despotovca povodom najave “Dana Preobraženja”. Uspešno obeležavamo i “Todorovu subotu”, kada imamo defile konja centralnim gradskim ulicama, koja postaje sve masovnija i interesantnija manifestacija i široj publici“, ističe Vladan Jovković, predsednik Konjičkog kluba “Mara”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari