Privrednici pripremaju povratak na tržište Kosova 1Foto: D. Majstorović

Nijedan kamion sa robom iz Srbije nije juče prešao administrativni prelaz ka Kosovu, iako je vlada iz Prištine u petak uveče usvojila uredbu o ukidanju taksi na sirovine i najavila da će do kraja meseca biti ukinuta i za ostale proizvode.

Za te namene, iste večeri od ponoći bilo je otvoreno šest prelaza, ali trgovina još nije krenula. Prema rečima Zorana Drakulića, predsednika Kluba „Privrednik“, još uvek iz uredbe nije jasno šta se sve podrazumeva pod sirovinama.

– Proveravamo i sa carinom i sa našim klijentima sa Kosova, radimo na tome – kaže Drakulić, koji veruje da je status koji se sada ponovo uspostavlja u trgovini trajan.

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže za Danas da nije bilo dovoljno ni vremena da bi se privrednici organizovali i ušli u procedure, ali da je posao usporen i zbog situacije sa korona virusom. Kaže i da je ovo sada samo polovično rešenje i da očekuje potpuno ukidanje te barijere.

– Najmanje tri razloga uticala su na ovaj potez kosovskih vlasti.   Prvo je spoljni pritisak na njihovu vladu, pre svega američki, takođe i veliki pritisak iznutra, od njihovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova, koji preti da će zbog odlaganja te odluke, odnosno delimičnog ukidanja oboriti vladu. To je još uvek aktuelno. Treće je pritisak privrede, jer 60 odsto sirovina koje uvoze poticalo je iz Srbije. Najviše je tu pšenice i kukuruza, čak 83 odsto od ukupnog uvoza žitarica na Kosovo dopremano je iz Srbije – ističe Ljajić.

On podseća da je plasman naših roba na Kosovu, od uvođenja taksi 21. novembra 2018, do danas, manji dnevno za preko milion evra, ili ukupno za ovih 16 meseci 491,9 miliona evra. Prostor koji je imala srpska privreda sada su zauzele firme iz Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Austrije i Albanije.

– Te zemlje su za 50 do 80 odsto povećale svoj izvoz na to područje. Njihovi proizvodi jesu skuplji što zbog transporta, ali i drugih imputa pa su cene na kosovskom tržištu porasle za 5,3 odsto zbog toga. Istovremeno, oni su povećali i uvoz za osam odsto, što znači da je ta priča kako će robu iz Srbije nadomestiti svojom proizvodnjom pala u vodu, to se nije desilo jer je deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni dodatno povećan – objašnjava ministar trgovine.

On veruje da će kosovska privreda sada najviše tražiti žitarice, to su sada kupovali za 20 do 30 odsto skuplje nego što su im prodavali iz Srbije, ali i bakar, bakarne cevi i druge proizvode od tog metala, kao i slad i skrob. Kada se takse kompletno ukinu, otvoriće se raniji prostor za konditorsku industriju, proizvođače ulja, šećera…

Srpsko žito još nije krenulo ka južnoj pokrajini, ali se pripreme uveliko vrše. Prema informacijama Poslovnog udruženja „Žita Srbije“ neke kupovine već su sklopljene, ali očekuju da će sva logistika biti usporena zbog teškoća u transportu.

– Mi jesmo interesantni njihovom tržištu jer smo po cenama povoljniji i bez obzira što su u međuvremenu našli alternativu i snabdevali se od proizvođača iz drugih zemalja, treba očekivati da ćemo se vratiti na prethodne pozicije. To, naravno, ne ide preko noći, nametnućemo se cenom i kvalitetom. Ne treba očekivati nikakvo čudo, oni su kod nas kupovali mesečno deset hiljada tona kukuruza i oko pet hiljada tona pšenice, i verovatno ćemo se na te količine vratiti u nekoliko narednih meseci – kaže za Danas Vukosav Saković iz Udruženja „Žita Srbije“.

Privreda ispred politike

Na pitanje da li bi sa izvozom sirovina trebalo pričekati do ukidanja svih taksi, ministar trgovine kaže da bi to u politici imalo smisla, ali da ne bi bilo u redu ograničavati našim privrednicima plasman, jer su oni i inače ugroženi ovom situacijom oko širenja korone. „Ovo jeste polovična mera, ali tek vraćanje na stanje od pre 21. novembra 2018. znači kompletno ukidanje i dovodi nas za pregovarački sto“, objašnjava Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari