Proizvođači malina i kupina sa Komisijom o problemu niskih cena tog voća 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović rekao je danas da su predstavnici Komisije za zaštitu konkurencije na sastanku sa proizvođačima u Ivanjici obećali da će ispitati da li se otkupljivači dogovaraju o visini otkupnih cena i na taj na narušavaju konkurenciju.

On je za Betu rekao da se kupine prodaju po 30 do 50 dinara po kilogramu a da se izvoze po cenama od 140 do 160 dinara po kilogramu.

„Tražimo od države da utvrdi da li vlasnici hladnjača plaćaju porez na ekstraprofit i da li mogu da primaju voće na jugu Srbije bez otkupne liste, izdajući potvrde samo na običnom papiru“, rekao je Radović.

Dodao je da se maline otkupljuju po ceni od 140 do 160 dinara, a kilogram tog voća ako nije prerano na inostranom tržištu prodaje po ceni od 200 do 250 dinara.

Proizvođačka cena malina koju je utvrdila stručna komisija je oko 1,45 evra ili oko 173 dinara po kilogramu, a otkupljivači kako je rekao ucenjuju proizvođače jer su ih „vezali“ isporukom sredstava za zaštitu.

„Proizvođači malina i kupina poslednje tri godine posluju sa gubitkom i prinuđeni su da od otkupljivača, vlasnika hladnjača uzmu sredstva za zaštitu sa obavezom da isporuče voće po tržišnim cenama, a kada dodaje vreme otkupa oni ucenjuju. Koliko oni zarađuju vidi se po njihovom voznom parku i privatnoj imovini“, kazao je Radović.

Istakao je da je 99 odsto proizvođača malina i kupina primorano da sredstva za zaštitu uzima od vlasnika hladnjača po cenama koje oni odrede i u koje je verovatno uračunata njihova marža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari