Propala rekonstrukcija bazena na Spensu teška 100 miliona dinara 1Foto: 021.rs

Zatvoreni bazen u Sportskom i poslovnom centru „Vojvodina“ je posle višemesečne skupo plaćene rekonstrukcije toliko oštećen da će morati ponovo da se pravi, a gradska vlast to pokušava da sakrije od građana Novog Sada i čitave javnosti, tvrdi predsednik gradskog odbora DS Veljko Krstonošić.

Afera je izbila u javnost kada su brojni reprezentativci u plivanju, među kojima i Čaba Silađi, morali da u Beogradu potraže bazene za svakodnevne treninge i pripreme za Olimpijadu u Japanu.

Prema podacima kojim raspolaže Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu, dno bazena je puklo po čitavoj širini, rascepljeni delovi dna su se međusobno smakli za desetak centimetara, a nastala pukotina se u međuvremenu dalje razgranala. To nedvosmisleno pokazuje da je pukla čitava betonska konstrukcija bazena olimpijskih dimenzija i da se problem ne može rešiti dodatnim popravkama.

Krstonošić je izjavio da su zaposleni na Spensu obavestili DS da poslednjih dana pucaju i pločice na tribini i da to ukazuje na mogućnost da je pukla i betonska osnova ispod gledališta. On je ocenio da je rekonstrukcija zatvorenog bazena Spensa već sada prerasla u korupcionašku aferu dramatičnih razmera sa štetom po grad koja će se iskazati u stotinama miliona dinara i da sportisti i ostali građani Novog Sada neće moći da koriste bazen najmanje godinu dana.

Gradonačelnk Miloš Vučević objavio je sredinom novembra da je rekonstrukcija bazena završena te se pohvalio da je zaslužan za rekonstrukciju bazena i da je za to iz gradskog budžeta izdvojeno čak 100 miliona dinara.

Krstonošić kaže da Vučević treba i da odgovara za nastalu štetu, a koliko će ona  iznositi i kako je došlo do havarije, treba da odgovore građevinski stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka. Taj odgovor građani Novog Sada, koji su sada ostali i bez bazena i bez 100 miliona dinara, moraju saznati što pre. Reč je o korupcionaškoj aferi koja se ne može i ne sme zataškati, smatra Krstonošić.

Nosilac posla rekonstrukcije bazena na Spensu bila je firma „Max Cor“ koja je registrovana za „prodaju električnih uređaja na veliko“. Druga dva preduzeća koja su formalno bila u konzorcijumu sa navedenom firmom iz Petrovaradina, po do sad poznatom, nisu značajno učestvovala u obavljenim radovima, a jedno od njih se već i javno ogradilo od odgovornosti za havariju ističući da su u čitavom poslu učestvovali samo tako što su prevozili otpad.

„Vučević je takođe dužan da objasni kako su posao rekonstrukcije poverili firmi koja nema nikakve veze sa tom vrstom radova. Znamo da je za taj posao formalno sproveden postupak javne nabavke, ali se onda postavlja pitanje zašto su uslovi za učešće na tenderu bili postavljeni tako da nosilac dobijenog posla postane trgovina električnim uređajima. Gradonačelnik je u obavezi da objasni zašto nije sprovedena kontrola kod nosioca posla kako bi se utvrdilo ko je stvarno izvodio radove, jer ih sigurno nije izvodila firma koja prodaje električne uređaje“, zaključuje Krstonošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari