Protest radnika društvenih preduzeća u Nišu 1

Bivši radnici propalih društenih firmi u Nišu, kao i ratni vojni rezervisti kojima se duguju ratne dnevnice, a koji su im se nedavno priključili, najavili su juče da će na istom mestu uskoro organizovati masovne proteste

Oni već deset godina svakog petka protestuju ispred Gradske kuće tražeći da im se isplate zaostale zarade, a deo njih već sledeće sedmice razapeti i šatore.

– Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je još jednom obećao da će pokušati da reši naš problem, a da će danas na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić tražiti neke odgovore u vezI sa tim. Ako i od toga ne bude ništa, okupljamo se sledeće srede, a nakon toga ćemo organizovati masovne proteste, jer je dosta bilokupovine vremena- rekao je Žarko Đorđević, predstavnik Organizacionog odbora bivših radnika u Nišu, na jučerašnjem protestu, kojem je prisustvovalo oko 200 radnika i rezervista.

Đorđević je kazao da su i Ustavni sud i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneli niz presuda u kojima jasno stoji da je država dužna da u roku od tri, odnosno četiri meseca isplati zaostale zarade radnicima nekadašnjih društvernih firmi koje su otišle u stečaj, ali da se to nije dogodilo ni posle nekoliko godina.

– Nije tačno da država nema para- neka skrati auto put za par kilometara, ili neka se svi zaposleni u administracijama na cim novoima odreknu samo jedne plate, i eto novca. Problem je što ne postoji politička volja da se ovo reši- rekao je on.

Predstavnici „Jedinstvenog Gvozdenog puka“ iz Niša i Topličkog okruga najavili su da će na predstojeće proteste u Nišu pozvati i predstavnike Policijskog suindikata Srbije i Vojnog sundikata, kao i drugih sindikata, niški Udruženi pokret slobodnih stanara i slične građanske organizacije, iniverzitetske profesore, studente i „sve druge ugrožene građane“. Oni su kazali da neće odustati „dok njihovi zahtevi na budu ispunjeni“.

– U Srbiji su ulica i masovni protesti jedini način da ostvarimo svoja prava. Niko ne treba da se stidi da prozove aktuelnu vlast i Aleksandra Vučića da rešavaju probleme, jer je to njihova dužnost, a dali su takva obećanja. I mi u Kuršumliji smo isposlovali od države svoje ratne vojne dnevnice tek kada smo 2006. i 2007. godine, punih 150 dana, blokirali opoštinu, sud i ceo grad. Onda je država koja je do tada tvrdila da nema para našla 27 miliona evra i isplatila nam dnevnice. Problem je što to nije učinila i za sve ostale ratne vojne rezerviste u Srbiji, ni skoro 20 godina nakon rata- rekao je Dejan Milošević, predsednik Udruženja Toplički gvozdeni puk.

Okupljeni radnici su podsetili da su još oktobra 2016. godine, kada je Vlada Srbije radno boravila u Nišu, od tadašnjeg premijera Vučića i ministra privrede Gorana Kneževića dobili obećanje da će bivšim radnicima propalih društvenih preduzeća u Nišu do kraja te godine biti isplaćene zaostale zarade, za šta u budžetu „ima para“, a da će nešto kasnije to biti učinjeno i u ostalim gradovima. Od tada isplata nije počela, a većina bivših radnika dobila je samo jednokratnu socijalnu pomoć u visini minimalca. Vučić je nekoliko meseci nakon toga kazao da para za njih- nema, a da će isplata onoga što su davno zaradili ići „u skladu sa mogućnostima“.

Niški Centar za socijalni rad je u to vreme evidentirao više od devet hiljada bivših radnika društvenih preduzeća koja su nakon neuspešnih privatizacija i restruktuiranja otišla u stečaj, kojima se na ime zaostalih zarada, prema preliminarnim projekcijama, duguje oko 4,5 milijardi dinara, ukoliko im se isplaćuju minimalci. Oni su radili u 60.tak takvih propalih preduzeća, među kojima su i ona najpoznatija- EI, MIN, Jastrebac, Niteks, Građevinar i druga.

AV care pomresmo, a pare ne dobismo

Okupljeni radnici i vojni rezervisti nosili su transparente „Care u kojem ćupu su naše pare“, „AV care pomresmo, a pare ne dobismo“ ili „Mi volimo ovu zemlju ali vlast ne voli nas“. Nakon okupljanja, tokom kojeg im se nije obratio niko od gradskih zvaničnika, oni su otišli u protesnu šetnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari