Prvo srpsko selo sa daljinskim grejanjem 1

Delegacija nemačke pokrajine Baden-Virtenberg predvođena državnim sekretarom dr Andreom Baumanom posetila je biogasno postrojenje u Botošu, u okviru projekta međunarodne saradnje koja se ostvaruje sa Srbijom. Ako se planovi ostvare, Botoš bi bio prvo srpsko selo sa daljinskim grejanjem.

Ovo postrojenje ukazuje na novi energetski pristup i politiku u domenu energetike. S obzirom da sa jedne strane imamo očuvanje klime a sa druge zaradu, u jednom ovakvom postrojenju gde se žetveni ostaci koriste za dobijanje električne energije, preostala toplota daje mogućnost da se koristi za grejanje javnih objekata, naveo je dr Andrea Bauman.

Vlasnik bioelektrane u Botošu, dr Branislav Pomoriški, naveo je da Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ maksimalno pomaže implementaciju ove ideje. Sa nemačkim stručnjacima pregovara se o razvoju koncepta korišćenja otpadne toplotne energije a ovo je samo jedan od više projekata nemačko-srpske razvojne saradnje pod nazivom „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, koji su započeli 2014. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari