Punih pet godina v. d. direktora mimo zakona 1

Mimo zakona Dalibor Arbutina je na mestu vršioca dužnosti direktora JP „Nuklearni objekti Srbije“ punih pet godina i to nije jedino kršenje zakona jer ovo javno preduzeće nema licencu za čak sedam od 10 nuklearnih postrojenja kojima upravlja.

Kako se navodi u zvaničnom dokumentu u koji je Danas imao uvid, od deset objekata koliko ih je u nadležnosti JP NOS licencu imaju tri – spremište tečnog radioaktivnog otpada, sigurno skladište i jedan hangar.

Licencu nemaju dva reaktora, podzemni rezervoari, dva hangara, radijumski bunker i hidrometalurško postrojenje Gabrovnica kod Kalne.

Naime, prema Zakonu o zaštiti jonizujućih zračenja, usvojenom 2018, JP je bio u obavezi da pribavi licencu za svaku nuklearnu aktivnost pojedinačno, što znači da je ovo preduzeće moralo u roku od šest meseci od stupanja na snagu ovog zakona da podnese zahteve za pribavljanje licenci Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, ali to nije učinjeno.

Kako se navodi u dokumentu, rok za ovo istekao je juna prošle godine, ali do danas ovo javno preduzeće nije podnelo nijedan uredan zahtev kako bi nabavilo licence.

Operater nuklearnog postrojenja može da bude JP samo ako ima licence, kako se ističe, a kako u postrojenjima bez licenci ne postoje nikakve aktivnosti samim tim nema ni potrebe za učestvovanjem na radionicama i skupovima na kojima je primarna razmena iskustva.

Neposedovanje licenci očigledno nije uticalo na to da se na međunarodnim skupovima posvećenim nuklearnoj bezbednosti JP NOS proteklih godina pojavi sa najviše učesnika, više od svih ostalih institucija u zemlji.

Tako je prema podacima, u koje je Danas imao uvid, od 2014. do 2019. JP NOS imalo 286 nominacija za učešće na međunarodnim seminarima, 218 imao je Institut Vinča, 103 Klinički centar Srbije, svi ostali znatno manje. Ako se pogleda poimence, najviše učešća na inostranim seminarima, mahom u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE), imao je upravo v. d direktora JP NOS Dalibor Arbutina.

On je, gledajujući sve zahteve iz ovog javnog preduzeća, imao čak 46 nominacija i otišao je na 22 obuke, na više od 15 obuka za poslednjih pet godina osim njega bilo je još četvoro njegovih kolega.

Na spisku onih koji su iz „Nuklearnih objekata“ dobili priliku za usavršavanje je ukupno 31 zaposleni, većina je išla na jednu do dve obuke, dok dve trećine firme u kojoj je 110 zaposlenih nije imala priliku za to.

Osim toga, prema navodima u ovom dokumentu, Dalibor Arbutina je tražio da se kod MAAE na obuku o nuklearnoj bezbednosti u Albukerkiju, u SAD, prijavi jedan njegov zaposleni.

Kada je Međunarodna agencija prihvatila tu nominaciju iz Srbije, Arbutina je naknadno poslao nominaciju za sebe.

MAAE je tako prihvatila njegovu nominaciju, ne i njegovog kolege, zbog čega je on odustao od puta, a Srbija je te godine ostala bez ijednog predstavnika na toj obuci.

JP NOS, odnosno poslovodstvo ovog preduzeća je u nekoliko navrata, sudeći prema ovom dokumentu, prijavljivala svoje zaposlene na međunarodne obuke i seminare, mimo Direktorata, koji je jedini nadležan za komunikaciju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, čiji je Srbija član od 2001. godine.

Srbija je zbog ponašanja učesnika međunarodnih seminara iz ovog preduzeća dobijala i pritužbe od MAAE, jer se na skupovima nisu pojavljivali.

U JP „Nuklearni objekti Srbije“ za Danas kažu da sve prijave za skupove koje organizuje i finansira Međunarodna agencija za atomsku energiju (MAAE) šalju uredno Direktoratu i da im je itekako stalo da inženjeri imaju priliku za usavršavanje i napredovanje jer to doprinosu jačanju sistema radijacione i nuklearne sigurnosti i bezbednosti u JP NOS.

„Dalibor Arbutina se kao inženjer prijavljuje preko Direktorata za obuke koje organizuje i finansira MAAE na osnovu poziva za obuke koji su javno dostupni a za koje su potrebne određene kvalifikacije koje propisuje MAAE u svojim pozivima“, ističe se u odgovoru ovog JP našem listu.

Kako navode, diplomirani mašinski inženjer Dalibor Arbutina se do sada uredno prijavio na 46 obuka, a MAAE je odobrila i finansirala 22 obuke.

Na pitanje da li je tačno da se prijavio, a potom nije otišao na obuku u organizaciji MAAE u Albukerkiju, iz NOS-a kažu da su 2018. poslate dve prijave, a da je Agencija po svojim kritrijumuma prihvatila jednu i to za Dalibora Arbutinu.

„Zbog neodložnih obaveza koje je imao u tom trenutku Dalibor Arbutina nije mogao da prihvati nominaciju. Naredne godine, 2019. JP je poslalo jednu prijavu za jednog inženjera preko Direktorata i MAAE je prihvatila tu nominciju koja je uspešno realizovana“, napominje se u odgovoru.

U JP NOS za Danas tvrde i da poseduju licence i ovlašćenja za sva operativna postrojenja.

„Za postrojenja koja su prestala sa radom odlukom Vlade Republike Srbije, i koja idu u dekomisiju, NOS je započeo proces licenciranja u skladu sa novim Zakonom o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti. Dinamika licenciranja zavisi od podzakonskih akata, koja pojašnjavaju zahteve koji treba da budu ispunjeni tokom regulatornog procesa izadavanja licence“, ističe se u odgovoru JP „Nuklearni objekti Srbije“.

Večni v. d. status

Dnevni list Danas je o Daliboru Arbutini pisao u nekoliko navrata u poslednje tri godine. Prvi put u januaru 2017, kada je protiv njega podneto četiri tužbe za mobing i jedna krivična prijava. Osim toga, Arbutina je sada već šest godina v. d. direktora ovog preduzeća, od toga pet mimo zakona. Njemu je mandat vršioca dužnosti prema Zakonu o javnim preduzećima prestao posle dva šestomesečna mandata još u martu 2015.

Prvi, ispostaviće se neuspešan, konkurs za izbor direktora ovog preduzeća raspisan je još 2013, da bi februara 2017. Vlada ponovila postupak. Konkurs je, posle godinu i po dana mirovanja, pre dve godine reaktiviran i tada je javnost saznala i ko su kandidati za novog direktora, ali se od tada do danas ništa nije promenilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari