Radnicima Fijat Krajslera bonus i nada da fabrika ima budućnost 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Fabrički ogranak Samostalnog sindikata i menadžment kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija upravo su potpisali novi kolektivni ugovor, kojim su za naredne tri godine regulisani prava i obaveze zaposlenih i poslovodstva, i na osnovu kojeg će zaposleni u šumadijskom Fijat Krajsleru i krajem ove godine da dobiju bonus na nivou prošlogodišnjeg. 

Zaposlenima u kragujevačkoj fabrici automobila do kraja meseca će, kao i lane u istom periodu, da bude isplaćen bonus koji “teži” 90 od iznosa osnovice za obračun zarade radnika.

Lane je tih 90 odsto vredelo 28.000, a ove godine će, zbog povećanja osnovice, da iznosi oko 30.000 dinara.

Manji bonus od 30.000 dinara primiće jedino oni radnici koji su bili na bolovanju, i to shodno vremenu provedenom izvan fabrike po tom osnovu.

Do 2018. zaposleni u kragujevačkoj fabrici automobila  primali su bonus u visini svih 100 odsto od osnovice  za obračun zarade, ali je prošle i ove godine, zbog drastičnog smanjenja jenja broja radnih dana, ta osnovica umanjena za deset posto.

U Samostalnom sindikatu najpre kažu da je Fijat Krajslera jedna od retkih privatnih kompanija u Srbiji koja poštuje instituciju  kolektivnog ugovora, ted a su zadovoljni novim dogovorom  sa poslovodstvom o, kako tvrde, svim bitnim pitanjima vezanim za rad zaposlenih i funkcionisanje fabrike u naredne tri godine.

Ključno je, ipak, ističu, da je verifikacijom novog kolektivnog ugovora, namesto starog kojem je rok istekao 11. decembra, kod zaposlenih stvorena nada da fabrika ima budućnost, i da će u dogledno vreme u Kragujevac napokon da stigne novi model, koji treba da obezbedi znatno veću upošljenost kapaciteta i zaposlenih.

Informacija o novom modelu, kako očekuju Fijatovi sindikalci, u Kragujevac treba da stigne dogodine, da bi njegova proizvodnja mogla da startuje pre isteka novopotpisanog kolektivnog ugovora. Gotovo izvesno, sredinom 2022. godine.

Predsednik Samostalnog sindikata u Fijat Krajsleru Saša Đorđević za naš list kaže da su, pored bonusa, novom kolektivnim ugovoru zadržane i sve ostale  bitne stavke iz prethodnog ugovora, pa zaposleni u toj kompaniji i dalje imaju pravo na regres, topli obrok, korišćenje slobodnih dana i drugo.

Naš sagovornik tvrdi da će zaposleni u kragujevačkoj fabrici automobila i ubuduće da primaju regres u visini prosečne republičke plate, koja iznosi oko 60.000 dinara.

Sindikat je, prema njegovim rečima, prihvatio predlog poslovodstva da visina regresa ostane ista do isteka novopotpisanog kolektivnog ugovora.

Ističe da je i u novom kolektivnom ugovoru ostala ona famozna klauzula iz prethodnog ugovora, kojim se zaposleni odriču prava na štrajk.

– Mogli smo da brišemo tu klauzulu, ali je ostavljena u smislu da probamo da svaki problem u fabrici rešimo pregovorima sa poslodavcem. Novo u toj klauzluli je termin arbitraže od strane države, ukoliko ne možemo da se dogovorimo sa manedžmentom. Ali, nama uvek ostaje pravo na zakonsko pravo, pobunu i protest, koje je strije od svakog ugovora, kaže Đorđević.

Sutra kraj ovogodišnje proizvodnje

Ovogodišnja proizvodnja u kragujevačkom Fijat Krajsleru biće okončana sutra, nakon prve radne smene.

Prema nešto slobodnijoj proceni, u Kragujevcu je ove godine proizvedeno oko 20.000 gotovih automobila, odnosno dvostruko manje nego lane i ubedljivo najmanje od leta 2012. kad je ovde startovala proizvodnja u to vreme najnovijeg Fijatovog modela – “500L”.

Radnici u pogone kragujevačke fabrike automobila treba da se vrate 12. januara, za kad je zakazan početak proizvodnje u 2021. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari