Radnicima Nefe stiže novac, kupci i dalje na čekanju 1Foto: Vojkan Ristić

Radnici koji su preko agencije Adeko bili angažovani u pogonima Nefa nameštaj iz Vranja, neće biti oštećeni nakon odlaska ruskog investitora Andreja Hodaseviča i zatvaranja fabrike.

Najveći broj zaposlenih imao je ugovore sa nama a ne sa fabrikom, oni primaju zaradu 1. u mesecu, juče su urađeni obračuni i trebalo bi da krene isplata – rečeno je Danasu u agenciji Adeko uz napomenu da će isplatu izvršiti iz sopstvenih sredstava, jer ni oni ne znaju hoće li sa računa ruske firme da stigne novac za to.

Što se tiče kupaca koji su nameštaj platiti i čekali na isporuku, još je neizvesno kako će biti obeštećeni. Vlasnik ruske „Mnogo mebeli“, koja je osnivač dve srpske firme, proizvodne „Spilit““ i trgovinske „Nefa nameštaj“, obratio se otvorenim pismom kupcima i zaposlenima i uz izvinjenje „zbog stresa koji su pretrpeli“ nakon natpisa da su „ruski prevaranti i lopovi“ ukrali novac i pobegli iz zemlje, obećao da će sve obaveze izmiriti do 31. maja.

Međutim, juče nije bilo moguće doći do bilo kakve informacije na koji će to način da uradi. Tako se još uvek ne zna ni konačan iznos duga koji je ostao iza poslovanja Nefa grupe, a procene se kreću između 300.000 i 500.000 evra. Hodasevič je u pomenutom pismu podsetio da su zarade radnicima isplaćivane redovno, pre nekoliko meseci je čak otvorena još jedna fabrika u Somboru, a kaže i da je prema planu, roba proizvedena nakon što se odlučilo na zatvaranje, bila dovoljna da pokrije obaveze prema kupcima i prema drugim poveriocima. Ruski investitor je naglasio i da Nefa grupa nije koristila nikakve državne subvencije niti je uživala druge povlastice koje se daju stranim ulagačima, ali da je u jednom trenutku, kada je „podvučena crta“, shvaćeno da su ulaganja prevelika u odnosu na očekivanu dobit.

To objašnjenje, međutim, nije odgovor na sva pitanja koja su se pojavila nakon što je vlasnik preko noći izneo mašine iz pogona, zaključao kapije fabrike i nestao negde u Rusiji.

Kupci koji su platili robu čiji je rok isporuke bio do šest nedelja, u prvih nekoliko dana po objavi da je Hodasevič „pobegao iz zemlje“ opsedali su oko 30 njihovih prodavnica i stovarišta. Neki su uspeli da izvuku ili komad koji su kupili ili nešto drugo u zamenu. Većina kupaca je, međutim, prinuđena da čeka, njihova prava zavise od dobre volje vlasnika a država nema mehanizam kojim bi ga privolela da obešteti potrošače.

– Ovim povodom niko se od nadležnih ne oglašava, niti se o tome nešto piše i sve vodi ka tome da se čitav slučaj zataška. Sami smo na Fejsbuku osnovali grupu „Prevareni kupci Nefe“, gde pokušavamo zajednički da smislimo neko rešenje. Prema najavi direktora Nefe, juče je trebalo da počne isplata oštećenih kupaca, ali to se nije dogodilo. Mnogi od kupaca su se obraćali tržišnoj inspekciji i organizacijama za zaštitu kupaca ali nisu dobili nikakav odgovor, ili im je rečeno da nisu nadležni – kaže jedan od kupaca koji nije uspeo da dođe do plaćenog komada nameštaja.

U međuvremenu, ćute i vranjanske vlasti, tvrde da Hodasevič nije obavestio lokalnu samoupravu o eventualnim problemima niti je imao obavezu da to učini, pa je i za njih bilo iznenađenje kada je otišao.

– Uspeli smo da stupimo u kontakt sa nekim ljudima koji su bili u vrhu Nefa grupe, oni su prvo rekli da će obaveze ubrzo da izmire a potom smo u nezvaničnim razgovorima čuli da će neko da kupi tu fabriku i nastavi proizvodnju – kaže za Danas Nebojša Zupančić, član Gradskog veća zadužen za privredu i dodaje da se prema njegovim saznanjima, Hodasevič nije javio ni Jumku gde je ostao dužan novac za zakup hale.

Inače, pre dve godine, zamenik gradonačelnika Nenad Veličković, prilikom obilaska fabrike nameštaja u društvu Hodaseviča „priznao“ je da je ličnim vezama vezama zainteresovao Ruse da dođu u Vranje i da su u čitavu priču oko ove investicije uključeni gradonačelnik Slobodan Milenković i Branislav Trajković, direktor Jumka. Sada, međutim, nemaju rešenje za haos koji je nastao.

Telefon vlasnika Nefe juče je bio nedostupan, a Hodasevič nije odgovorio ni na pitanja Danasa poslata mejlom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari