Radnicima Niš ekspresa prete otkazima ako direktoru ne prodaju akcije 1

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ objavili su juče snimak razgovora u kojem rukovodioci „Niš ekspresa“ traže od grupe radnika da nateraju roditelje koji su takođe radili u toj firmi da prodaju svoje akcije privatnoj firmi „Gojko Bokić doo“ čiji je vlasnik dugogodišnji direktor „Niš ekspresa“ Zoran Jovanović, uz „upozorenje“ da će se, ukoliko ih ne prodaju, to odraziti na njihov radni status.

Prema navodima sindikata, jedan od tih radnika koji „nije uspeo da ubedi oca da proda akcije“, ostao je bez posla, što „nije usamljen slučaj“.

Na snimku su rukovodioci „ubeđivali“ zaposlene da „nateraju“ roditelje da prodaju akcije, kako one ne bi bile prodate kroz prinudni otkup, na kojem će imati manju cenu, uz naglašavanje da će se drugačija odluka odraziti na njihov posao i život.

Sindikat „Sloga“ je saopštio da su u ovom „ucenjivačkom“ razgovoru navodno učestvovali pomoćnik generalnog direktora Bojan Zlatanović i rukovodilac Stevan Dimitrijević.

– Početkom decembra prošle godine Regionalno povereništvo „Sloge“ je zatražilo od nadležnih državnih organa, tužilaštva i policije da odmah ispitaju poslovanje firme „Gojko Bokić d.o.o,“ koja je preko brokerske kuće iz Beograda ucenila manjinske akcionare da prodaju preostalih deset odsto akcija, kako bi ona postala stoprocentni vlasnik „Niš ekspresa“ – navodi „Sloga“.

Sindikat dodaje da „nema nikakve poslovne logike da vlasnik jednog od najvećih preduzeća u Srbiji za prevoz putnika na domaćim i međunarodnim linijama postane firma „Gojko Bocić“ koja je registrovana za izradu predmeta od plastičnih masa.

– Svako od radnika ko se pozivao na zakon i pravo ostao je bez posla. Postoji bezbroj dokaza ne samo o mobingu već i o otvorenim i direktnim pretnjama, kao što su „letiš sa posla ako ne prodaš akcije“, „čistićeš toalete do penzije ako ih ne prodaš“ ili „smanjićemo ti platu“. Trgovina akcijama se svela na trgovinu ljudima, ljudskim životima i ljudskom egzistencijom, a „Niš ekspres“ je postao primer trgovine uticajem, kršenja ljudskih prava, zastrašivanja, prisile i ukidanja ljudskog dostojanstva – kaže predsednik Sindikata „Sloga“ za jug Srbije Dejan Ilić za Danas.

Ilić dodaje da je veliki problem što na sve te nepravilnosti tužilaštvo ne reaguje, a Srbija ćuti.

– Zadatak svih nas je da ova besprizorna afera dobije epilog na sudu, da se ukine bezakonje i ugrožavanje života ljudi, a zarad interesa jednog čoveka ili grupice ljudi koji sa pozicije moći i vlasti otvoreno pokazuju da su iznad zakona države Srbije – kaže on.

U „Slogi“ dodaju da će nastaviti da prate slučaj, kao i da će „insistirati na reviziji privatizacije ‘Niš ekspresa’, a posebno na odgovornosti svih koji su učestvovali u ovoj „pljački i otimačini državne imovine“.

Firma „Gojko Bokić d.o.o“, koja je inače poslednjih godina poslovala sa gubitkom, u oktobru prošle godine uspela je da otkupi akcije u vrednosti od oko tri miliona evra od kompanije „Delta real estate Miroslava Miškovića, koja je bila vlasnik 51 odsto „Niš ekspresa“. Privatna firma dugogodišnjeg direktora „Niš ekspresa“ Jovanovića tada je postala vlasnik 90 odsto akcija ovog niškog prevozničkog preduzeća.

„Niš ekspres“ ćuti

Rukovodstvo „Niš ekspresa“ do zaključenja ovog izdanja nije odgovorilo na pitanja Danasa u vezi sa navodnim pritiscima i ucenama na radnike „Niš ekspresa“, pa čak i na njihove roditelje, da prodaju svoje akcije u korist privatne firme dugogodišnjeg direktora „Niš ekspresa“.

Bez odgovora ostala su pitanja: da li su rukovodioci Bojan Zlatanović i Stevan Dimitrijević uslovljavali radnike da ubede svoje roditelje da prodaju akcije, stavljajući im u izgled da će ukoliko ih ne prodaju to odraziti na njihov radni status, da li su rukovodioci pretili, ucenjivali, prisiljavali i zastrašivali radnike da prodaju svoje akcije u korist firme „Gojko Bokić“ i da li je neki radnik ostao bez posla nakon što nije hteo da proda svoje akcije ili nije ubedio roditelje da to učine.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

16 reagovanja na “Radnicima Niš ekspresa prete otkazima ako direktoru ne prodaju akcije”

 1. Treba se prvo zapitati kako je gradsko zemljište, koje je dato Niš Ekspresu dato na korišćeje, prevedeno u vlasništvo, pa zatim firma privatizovana i na kraju direktor, koji je to bio sve vreme ovih „transakcija“ i dešavanja, preko svoje nejake firme kupi za mizerna 3 miliona evra !!!????
  Malo je reći mafija

  • Brže, Jače, Bezobraznije – dokle? Izgleda da ovi nazadnjaci bukvalno shvataju onu pesmu : „Uzmi sve što ti život pruza…“

   • Nova, najnaprednija u najnovijoj istoriji verzija te stare pesme se zove: „Otmi sve što ti siromašni radnici za male plate ne daju, ali ti im to ipak otmi jer zna se ko te štiti“.

 2. Šta se čeka .Ovde ima posla za JT,policiju i dr. Treba sve preispitati ..privaticaciju, zemljipšte …Kako će voziti na dobijenom tenderu ako najure vozače i dr.

 3. Kako je jedan tajkun, bivši direktor NE, postao vlasnik preduzeća i autobuske stanice koje su samodoprinosom (iz sosptvenih džepova) platile sve Nišlije? Ali top je tako u „tranzicijskoj“ srbiji – dok pravi vlasnici (građani) podvijenih repova među zadnje noge ćute, lopurde drpaju li drpaju. Sve uz sazluženje vlasti od svake sorte koje su se, u siledžijskom grupnjaku, u poslednjih tridesetak godina, izmenjale, u ovom srpskom političkom bordelu. Čak ni posteljinu ne menjaju.

  • Potpuno ste u pravu. Ja sam bio zrtva tog blago receno,bahatog i muckog ucenjivanja od strane rukovodstva Nis-ekspresa,kako bi ubedjivali svoje roditelje da prodaju SVOJE akcije po ceni od 700 din po akciji. Nisam prihvatio njihovu sramnu ponudu ni nacin na koji je sve rezirano,pa mi je posle par meseci ponudjeno radno mesto peraca autobusa ili sporazumni raskid ugovora o radu… Sve ovo mi je uradjeno posle 17 god.postenog radnog staza u sluzbi sektora kontrone… Nisam prodao akcije,ali nisam vise ni radnik Nis-ekspresa.Da su svi progonjeni radnici uradili kao sto sam ja uradio,pomenuti javasluk bi mozda i prestao.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.