Razvojni centar Majkrosofta 16. godinu u Srbiji 1Foto: Pixabay/Efes

Počelo je pre 20 godina potpisivanjem pisma o namerama Majkrosofta da dođe u Srbiju i obuči ovdašnju akademsku zajednicu novim tehnologijama, a nastavilo se 2005. kada je u Beogradu otvoren Razvojni centar ove kompanije.

Bio je to prvi centar ove kompanije u Jugoistočnoj Evropi, a u njemu danas radi više od 300, uglavnom inžinjera i predstavlja jedan od najznačajnijih i najvećih centara Majkrosofta van granica SAD.

Inžinjeri u Srbiji razvijaju najsavremeniju tehnologiju i proizvode, a zbog razvoja jednog od poslednjih Azur data servisa krajem prošle godine Majkrosoft je raspisao i konkurs za 60 novih radnih mesta u Beogradu. To je u našoj zemlji bila poslednja u nizu investicija američke kompanije koju je još 1975. osnovao Bil Gejts, a od osnivanja Centra do danas bilo ih je dosta.

Majkosoft je u više navrata investirao u IT poduhvate u Srbiji, poput onog iz 2017. kada je bio deo tima koji je uložio u IT firmu Frejm 16 miliona dolara. Svake godine Majkrosoft traži nove ljude za svoj Centar u Beogradu, a godinama redovno na praksu prima i 40 studenata.

Pre nekoliko godina, kompanija Majkrosoft razvila je i program pod nazivom „Partner u učenju“ koji se koristi u obrazovnim sistemima u velikom broju država. Širom sveta Majkrosoft je u ovaj obrazovni projekat uložio više od 750 miliona dolara, a kada je on 2014. ušao i u srpske škole ova kompanija je najpre organizovala stručno usavršavanje za 20 nastavnika, kako bi ih obučila za nastavne aktivnosti koje bi održali onlajn.

Zahvaljujući ovom projektu nastavnici širom Srbije su dobili priliku da vide šta znači elektronsko podučavanje, koje im je godinama kasnije – 2020. tokom epidemije virusa korona – sigurno značilo mnogo. Ova kompanija je imala i projekat za srednjoškolce nazvan – Sat kodiranja, tokom kog su učenici iz 15 škola u Srbiji dobili priliku da nauče programiranje i pisanje programerskih kodova.

U Razvojnom centru u Srbiji Majkrosoft uvek razvijaju najsavremenije proizvode, trenutno se radi na dva Azur servisa, a osim toga inžinjeri u Srbiji radili su i na razvijanju komponenti programa Windows 7 i 10, kao i na svim komponentama Ofis paketa u poslednjih 10 godina.

Majkrosoft je tokom svih godina u Srbiji sarađivao sa mnogim obrazovnim institucijama, od Istraživačke stanice Petnica, preko Matematičke gimnazije do Matematičkog fakulteta, Računarskog i Elektrotehničkog fakulteta.

Na globalnom nivou Majkrosoft je jedna od najvećih kompanija na svetu, pre dve godine vrednost kompanije premašila je bilion dolara, a samo prošle godine ostvarili su prihod od 143 milijarde dolara. Majkrosoft svoje centre i kancelarije ima u 120 zemalja sveta, a prema podacima sa njihovog sajta imaju 166.475 zaposlenih.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta „Ekonomska saradnja Srbije i SAD“. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari