Realizacija ruskog zajma do 2021. 1Foto: Ministarstvo GSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović uručila je danas ambasadoru Ruske Federacije u Srbiji Aleksandru Čepurinu potpisani Protokol o izmeni Sporazuma o ruskom kreditu za srpske železnice iz 2013. kojim se omogućava Srbiji da do 2021. godine završi sve projekte iz ovog zajma.

”Iz tog zajma Srbija je do sada ugovorila oko 690 miliona dolara, a do kraja ove godine biće povučeno oko 300 miliona dolara”, rekla je Mihajlović i podsetila da je ukupna vrednost ruskog kredita 941 milion dolara, od čega je 800 miliona dolara vrednost kredita, a 141 milion dolara učešće Srbije od 15 odsto.

Iz ruskog kredita finansira se rekonstrukcija železničkog Koridora 10, pruge Beograd-Bar, nabavka 27 dizel-motornih vozova, kao i deonica brze pruge Beograd-Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

“Radovi na pruzi Stara Pazova-Novi Sad čine gotovo polovinu do sada ugovorenih sredstava i uspešna realizacija tog projekta nam je od posebne važnosti”, rekla je Mihajlović novinarima posle sastanka, kojem je prisustvao i generalni direktor “RŠD Internešnl” Sergej Pavlov.

Naglašavajući dobru saradnju Vlade Srbije, resornog ministarstva i srpskih železnica sa ruskom kompanijom RŠD, potpredsednica Vlade je rekla da očekuje da će ona biti nastavljena s jednakim uspehom i u narednom periodu.

“Pozivam ruske kompanije da se jave i uиestvuju u novim projektima koje Srbija priprema, a čija ukupna vrednost, računajući projekte u drumskom i železničkom saobraćaju, iznosi blizu četiri milijarde evra”, rekla je Mihajlović.

Čepurin je rekao da će produženje zajma za modernizaciju srpske železnice omogućiti dalji razvoj železničkog saobraćaja u Srbiji i naglasio da je i u Ruskoj Federaciji poslednjih godina povećano ulaganje u ovaj vid transporta. On je naglasio da je za Srbiju značajno što RЋD angažuje veliki broj srpskih kompanija kao podizvoрače, jer se time deo novca iz ruskog kredita direktno vraća u srpski budžet.

Očekuje se da Protokol o izmenama Sporazuma izmeрu Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Republike Srbije, iz 2013. godine, ruski ministar finansija potpiše u narednih desetak dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari