RGZ: Sve usluge katastra od 15. aprila 1Foto: rgz.gov.rs

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da će od 15. aprila građani Srbije ponovo će moći da dobiju usluge u službama za katastar nepokretnosti, a od tog datuma će važiti i Odluka o minimumu procesa rada u RGZ-u, koju je doneo direktor te institucije Borko Drašković na osnovu uredbe Vlade Srbije.

U saopštenju se podseća da je Vlada Srbije uredbom delbokirala rad RGZ-a i omogućila građanima da nesmetano raspolažu imovinom i slobodno pristupe svim poslovima iz nadležnosti RGZ-a, uključujući i službe za katastar nepokretnosti.

Navedeno je i da 13. aprila stupa na snagu uredba Vlade Srbije o minimumu procesa rada u RGZ-u, „kojom se staje na kraj blokadi katastra“.

Iz RGZ-a navode da je država „pokrenula mehanizme kako bi zaštitila građane da ne postanu kolateralna šteta pokušaja realizacije projekta blokade državnih i javnih institucija“.

„Digitalizacija radnih procesa u katastru i uvođenje brojnih antikoruptivnih mera izazvala je očekivan otpor kod državnih službenika u katastrima, ali je zbog nezadovoljstva u neformalnim političkim i finansijskim centrima moći došlo do eskalacije problema i blokade katastra“, piše u saopštenju.

Kako je navedeno, „lako dostupni podaci katastra u digitalnom obliku i na mobilnom telefonu uskratili su izvor prihoda onima koji su se bavili poslovima u sivoj zoni i zamajavali građane da je loš katastar uzrok njihovih problema“.

Uprava RGZ smatra da je štrajk zaposlenih predstavljao najizrazitiji oblik otpora digitalizaciji u katastru.

Uvažavajući mišljenje i predloge sindikata, direktor RGZ Borko Drašković je, na osnovu uredbe Vlade Srbije, doneo Odluku o minimumu procesa rada u toj instituciji.

„Pre donošenja Odluke zatraženo je mišljenje i predlog svih sindikata u RGZ-u o načinu sprovođenja minimuma procesa rada. Sindikat Nezavisnost RGZ, ASNS i JOS pisano su se izjasnili da ne žele da dostave svoj predlog pod izgovorom da mogu postupati samo po aktima koji su stupili na snagu. Predlog o organizaciji minimuma procesa rada dostavio je strukovni Geosindikat“, navedeno je u saopštenju.

Odluka o minimumu procesa rada u RGZ-u koju je doneo direktor biće sprovedena od 13. aprila, odnosno od prvog narednog radnog dana, ponedeljka, 15. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari