"Rio Tinto" u zaštitu ekologije ulaže oko 100 miliona dolara 1Foto: wikipedia Dungodung

Kada je reč o projektu „Jadar,“ u zaštitu životne sredine, kompanija „Rio Tinto“ planira da investira više od 100 miliona dolara, a u postrojenje za preradu voda blizu 40 miliona dolara.

Projekat „Jadar“ će primeniti najviše standarde kada su u pitanju upravljanje vodama, bezbednost i zaštita od poplava – istakla je Margareta Milosavljević, glavni savetnik za zaštitu životne sredine u „Rio Sava eksplorejšn“, ćerka-firmi „Rio Tinta“ u Srbiji tokom drugog onlajn sastanka sa predstavnicima nevladinog sektora i javnosti u vezi sa projektom „Jadar“, odnosno izgradnjom rudnika litijuma u okolini Loznice. Drugi sastanak je bio posvećen upravljanju vodama u okviru projekta „Jadar“.

Prema rečima Margarete Milosavljević, praksa „Rio Tinta“ prilikom istraživanja i eksploatacije rudnih nalazišta je izbegavanje trajnih uticaja na vodne resurse i zaštita lokalnih zajednica. Ona je istakla da je cilj da se voda koristi što efikasnije i da njeno korišćenje za potrebe rudnika ne utiče na životnu sredinu.

– Svesni smo da kompleksnost i veličina projekta „Jadar“ izazivaju pažnju javnosti u svakom segmentu poslovanja. Pitanje životne sredine je već neko vreme u fokusu, a u okviru njega i tema upravljanja vodama. Za našu kompaniju je od velike važnosti odnos prema životnoj sredini i klimatskim promenama, i u skladu sa tim upravljanju vodama se pristupa prema najvišim standardima u svim operacijama „Rio Tinta“, kako bi se ispunili ciljevi održivosti na koje smo se obavezali – kazala je Margareta Milosavljević.

Prema njenim rečima, imajući u vidu da je projekat „Jadar“ jedna od vodećih grinfild investicija u Srbiji, razumljivo je da izaziva veliku pažnju javnosti i nevladinih organizacija.

Upravo iz tog razloga, cilj kompanije je da posredstvom serije otvorenih sastanaka, uspostavi dijalog sa svim zainteresovanim stranama na bazi tačnih, relevantnih i transparentnih informacija i odgovori na sva pitanja u vezi sa razvojem projekta, navode u „Rio Sava eksplorejšn“.

– Otkako smo počeli sa razvojem projekta u samo pet slučajeva je bilo potrebno da se nadoknadi šteta vlasnicima zbog izlivanja vode u njihova imanja. Isplaćeno im je ukupno 230 hiljada dinara – navela je Margareta Milosavljević.

Profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Đukić naglasio je da će voda za tehničke potrebe projekta biti obezbeđena iz drenaže rudnika kao i iz vode sakupljene kišnicom. S obzirom da te količine neće biti dovoljne iz vodotokova će se pribavljati dodatnih 1.500 kubnih metara vode dnevno.

Marina Babić Mladenović iz Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ je naglasila da rudnik neće pogoršati sadašnji režim funkcionisanja velikih voda u njegovoj okolini, poput reke „Jadar“ i njenih pritoka, ali će biti potrebno da se rudnik zaštiti kako ne bi došlo do poplava.

Sastanku je prisustvovalo oko 70 učesnika. Predstavnici kompanije i stručnjaci uglednih naučnih institucija govorili su o snabdevanju vodom kompleksa „Jadar“, kvalitetu vode, monitoringu površinskih i podzemnih voda, ispuštanju otpadnih voda, izvođenju hidrogeoloških radova na projektu „Jadar“, kao i o sistemima za prevenciju i upravljanje poplavama.

U okviru sastanka, odgovoreno je i na veliki broj pitanja učesnika u vezi sa navedenim temama. Naglašeno je da će „Rio Sava eksplorejšn“ u narednom periodu nastaviti da organizuje sastanke u vezi sa razvojem projekta „Jadar“, a sledeći sastanak na temu upravljanje otpadom u okviru projekta „Jadar“ biće održan sredinom jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari