Rod žita slabijeg kvaliteta, ali dobar 1Foto: EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Kiša u drugoj polovini juna uticala je na kvalitet pšenice, ali će uprkos tome rod biti dobar, ostaće gotovo milion tona i za izvoz, a što je najvažnije neće se loše odraziti na tržište jer neće biti poskupljenja hleba.

Agro analitičar Žarko Galetin kaže za Danas da su obilne padavine uticale na rod, ali i na kvalitet pšenice ove godine.

– Tokom maja i početkom juna vreme je bio idealno za žito, ali je kiša sve pokvarila. Kvalitet je smanjen i kada je u pitanju hektolitarska masa, ali je kiša uticala i na smanjenje proteina u zrnu. Međutim, i pored svega mislim da je ovo dobra godina za pšenicu – ističe Galetin.

On kaže da je ove godine posejano rekordnih 670.000 hektara pšenice i da će rod kada se žetva završi biti nekih 2,5 miliona tona.

– Zbog manjka proteina kvalitet će biti slabiji, možda neće biti na prošlogodišnjem nivou, ali biće i milion tona za izvoz – napominje naš sagovornik.

Galetin kaže da je već sada ugovoren izvoz 200.000 tona pšenice i da neće biti problem da se izveze i sve ostalo. Ako se gleda ukupna proizvodnja, napominje, ovo bi mogla čak da bude i jedna od boljih godina za ovu strnu biljku. Cena koja je na početku žetve bila 16,5 dinara po kilogramu se, kako kaže, neće mnogo menjati, jer je od prošle godine između najniže i najveće oscilirala ne više od 20 odsto.

Galetin ne veruje da će ovakav rasplet sezone žetve dovesti do poskupljenja hleba. Istog mišljenja je i predsednik udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković koji kaže da je trenutna cena hleba formirana još pre sedam ili osam godina kada je pšenica bila daleko iznad 20 dinara.

– U međuvremenu cena rada i nekih drugih sirovina možda jeste poskupela, ali s obzirom na to da je osnovna sirovina pojeftinila ne vidim ni u najavi da bi moglo da dođe do poskupljenja hleba – kaže Saković za Danas.

On ističe kako žetva pšenice odavno nije trajala ovako dugo i da je za to naravno kriva kiša koja žeteoce stalno prekida u poslu.

– Žetva je počela 10. juna i sada smo na 55 odsto obrađene površine. Do početka žetve i posle prvih otkosa prognoze su bile da će rod biti izvanredan, baš kao i kvalitet. Sada, međutim, ne možemo da kažemo šta će biti, prinos će biti na nivou očekivanog, nekih tri miliona tona, a o tome kakav će biti rod više ćemo znati tek kada se žetva i završi – napominje Saković.

Postoji bojazan, kako kaže, da će broj proklijalih zrna pšenice biti veći od uobičajenog, a takvo zrno pšenice može da se koristi samo za ishranu stoke.

I za vikend kiša

Kiša najavljena za vikend mogla bi dodatno da poremeti planove poljoprivrednicima. „Kiša je najavljena već za petak, ne verujem da žetva može da bude završena do tada. Bitno je sada da oni koji skladište pšenicu urade dobar posao i sačuvaju onih 40 odsto prinosa koji je „skinut“ pre kiše i koji ima dobar kvalitet. Da se to ne meša sa onim lošijeg kvaliteta“, napominje Saković. Ako bi se, kako kaže, sačuvalo samo to što je požnjeveno pre kiše pšenice bi bilo dovoljno da se podmire sve domaće potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari