RZS: Pad BDP-a Srbije u drugom kvartalu 6,4 odsto 1Foto: Pixabay/Steve Buissinne

Realni pad bruto domaćeg proizvoda u Srbiji u drugom kvartalu ove godine iznosio je 6,4 odsto u odnosu na isti period godinu ranije, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako je navedeno, prema desezoniranim podacima, u drugom kvartalu je, u odnosu na prethodni kvartal, zabeležen pad BDP-a od 9,2 odsto.

Privreda Srbije je u drugom tromesečju zabeležila pad zbog pandemije korona virusa i vanrednih mera preduzetih za suzbijanje njenog širenja, pri čemu je njen rezultat drugi najbolji u Evropi, objavio je RZS.

Posmatrano po delatnostima, u drugom kvartalu, u poređenju sa istim periodom 2019. godine, značajan je bio realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, od 16,7 procenata.

U sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama pad je iznosio 7,7 odsto, a u sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti, 20,6 procenata.

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti, kako je navedeno, ostvaren je u sektoru informisanja i komunikacija od 5,4 procenta, i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite, 7,1 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u drugom kvartalu je na godišnjem nivou realni rast zabeležen samo kod izdataka za finalnu potrošnju države, od 8,9 odsto, dok je realni pad zabeležen kod svih ostalih agregata.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su pali za osam odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima za 4,7, odsto, bruto investicije u osnovna sredstva za 11,9 odsto, izvoz robe i usluga za 20,7 odsto, a uvoz robe i usluga za 19,3 procenta, navodi se u saopštenju RZS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari