Samostalni sindikat Pirota nezadovoljan stopom povećanja minimalca za narednu godinu 1Foto: Z. Panić

Ministar finansija Siniša Mali najavio je juče da će minimalna zarada početkom naredne godine biti povećana od 155, 3 na 172, 5 dinara po satu, odnosno od 27.000 biće povećana na 30. 022 dinara.

Komentarišući najavu o povećanju minimalne zarade od naredne godine, predsednik Gradskog Veća Saveza samostalnih sindikata Pirota Rodobljub Ćirić kaže za Danas da predstvnici ovog sindikata nisu zadovoljni.

– Mi ćemo najverovatnije na jednoj od narednih sednica, s obzirom da se država nalazi u finansijskoj konsolidaciji, predložiti da svi oni koji su učestvovali u donošenju ovakvog iznosa minimalne zarade, odnosno Vlada, da u narednoj godini primaju minimalnu zaradu. Da vidimo da li mogu da se uvere da li radnici uopšte mogu da prežive sa 30.000 dinara, s obzirom da je minimalna potrošačka korpa za maj iznosi 37.400 za tročlanu porodicu. Imamo porodice sa više članova . Predlažemo da i svi članovi upravnih odbora državnih javnim preduzeća primaju minimalce. Od minimalca od 30.000 dinara član četvoročlane porodice ima po 7.500 dinara. Neka mi objasne ministar rada i ministar finansija da li četvročlana porodica, ako samo radi jedan član, može da preživi sa 30.000 dinara- kaže za Danas Ćirić.

Prema njegovim rečima, povećanje sa dosadašnjih 27. 000 na 30. 022 dinara, koji će se obračunavati od početka naredne, godine nisu dovoljni da pokriju minimanlnu potrošačku korpu koja prema poslednjim podacima za maj iznosi 37.400 dinara za tročlanu porodicu.

Sindikat je predlagao povećanje od 20 odsto što bi bilo 37.200 dinara. Trenutno minimalna zarada pokriva 72 odsto minimalne potrošačke korpe a sa novim iznosom to će biti 80 odsto, što takođe nije dovoljno- dodaje Ćirić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari