Sedma po redu dozvola za novu termoelektranu u Kostolcu 1Foto: M. Veljković (Arhiva)

Izgradnja novog bloka od 350 megavatnog u Termoelektrani „Kostolac B3“ biće intenzivirana zahvaljujući sedmoj po redu dozvoli, koja je dobijena danas, a odnosi se na kotao, turbine i generator, rečeno je prilikom obilaska lokacije izgradnje.

Nju su obišli ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, v. d. direktora JP “Elektroprivreda Srbije” Milorad Grčić, ambasadorka Kine u Srbiji i predstavnici kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC).

Ministar Antić rekao je da je projekat Kostolac B3 najveći i najznačajniji energetski projekat koji se razvija u Srbiji kada je elektroenergetika u pitanju.

– Insistiramo na završetku i realizaciji projekta u skladu sa kvalitetom i rokovima koje smo ugovorili, rekao je ministar. On je naveo da se u ovom trenutku dobro razvijaju dve faze projekta – izgradnja dimnjaka i postrojenja za hemijsku preradu vode. Od danas CMEC kao izvođač radova može početi sa pripremnim radovima za lokaciju koja će biti ključna, rekao je Antić. Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da je reč o jednom od najvećih projekata u energetici koje Srbija i Kina rade zajedno i da kineska strana daje veliki značaj izgradnji ovog projekata.

– Značaj ovog projekta veliki je za ekonomski razvoj Srbije i sigurna sam da će kineska kompanija učiniti sve napore da izgradi ovaj projekat po kvalitetu i terminu, rekla je ambasadorka.

Vrednost radova na tom delu projekta je vise od 50 odsto ukupne investicije, dodao je Antić naglašavaljući da se upravo u tome ogleda važnost dobijanja dozvole. V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je da je realizacija projekta izgradnje novog 350 megavatnog blokau srpskoj energetici značajan pomak.

– Kada bude izgrađen i bude na mrezi to će žnačiti nešto manje od 10 odsto uvećanja, tačnije oko devet procenata u odnosu na sadašnje instalisane proizvodne kapacitete, rekao je Milorad Grčić i naveo da je reč o veoma važnom i skupom projektu.

– Projekat jeste u zaostatku jer kineska kompanija CMEC kasni u startu, ali malo po malo, uspevamo da se usaglasimo i stvari pokrenemo bržim tokom, rekao je Grčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari