Sindikalnom pokretu neophodno političko organizovanje 1Foto: Medija centar

Jedan od najvažnijih zaključaka istraživanja koje smo uradili je taj da sindikalne organizacije moraju ozbiljno da razmisle o svom političkom organizovanju i učešću na izborima jer se ključni radnički problemi ne mogu rešiti bez uključivanja u politiku koja i te kako utiče na egzistencijalne probleme ljudi koji žive od svog rada.

To je izjavio danas Srećko Mihailović, urednik publikacije „Sunovrat radničkih prava i pokušaji zaštite – Prekarizacija radnika u prvim decenijama 21. veka“, koju su objavili Dan Graf i Centar za razvoj sindikalizma.

Prema njegovim rečima, istraživanje je rađeno anketom među 5.000 radnika koji su zaposleni na neodređeno i određeno vreme, po ugovorima o delu ili privremenim poslovima a njom su bili obuhvaćeni i nezaposleni.

– Ono što najviše šokira, a sa čime smo se suočili je da najveći broj ispitanika smatra da se njihova radnička prava krše na razne načine ali o tome ćute. Takvih, koji se ustručavaju da se požale na svoj loš položaj je čak 75 odsto. Takođe, rezultati ispitivanja su takvi da dve petine radnika smatra da živi dostojanstveno a tri petine ističe da živi u uslovima prekarijata, odnosno da se njihova radnička prava krše – istakao je Mihailović.

Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ složio se sa ocenom da je nužan politički angažman sindikata.

– Pred sindikalni pokret se postavlja važno pitanje da li na adekvatan način može da zaštiti prava svoga članstva i radništva bez da se organizuje politički i da tako organizovan nastupi na izborima – naglasio je Stojiljković, dodavši da je veliki problem radničkog pokreta što je veliki broj njegovih pripadnika nezadovoljan svojim položajem ali da nije spreman da učestvuje u uličnim protestima kako bi ga zaštitio.

Mario Reljanović, jedan od autora publikacije, istakao je da je jedna od retkih preporuka iznetih u njoj prihvaćena od strane vlasti donošenje Zakona o agencijskom zapošljavanju međutim da su njegove odredbe neadekvatne, odnosno da kao takve slabo štite radnike zaposlene na lizing.

Učestvujući u diskusiji nakon promocije publikacije „Sunovrat radničkih prava i pokušaji zaštite – Prekarizacija radnika u prvim decenijama 21. veka“ Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, takođe se složio o potrebi ulaska sindikata u politiku.

– Činjenica je da su radnička prava poslednje o čemu razmišljaju postojeće opozicione političke partije i da im taj segment nije važan. Stoga je nužno da se sindikati ujedine oko ideje o stvaranju radničke političke organizacije kao radničke liste koja bi nastupila na nekim od sledećih izbora – zaključio je Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari