Sindikat Fijat Krajsler plastika: Ako treba, štrajkovaćemo godinu dana 1Kragujevac Foto: Milan Nikić

Zbog kvara dela proizvodne opreme u kooperantskoj firmi Adient (proizvodi delove za enterijer automobila od platna i plastike), prekinuta je ovogodišnja proizvodnja u Fijat Krajsler automobilima u Kragujevcu i njegovim ovdašnjim dobavljačima, sutra će biti nastavljena.

Istovremeno će biti nastavljen i protest zaposlenih u Fijat Krajsler plastiku koji, podsetimo, između ostalog, zahtevaju Ustavom zagarantovano pravo na štrajk koje im je, kako tvrde u Sindikatu te fabrike, oduzeto nametnutim Pravilnikom o radu.
Pobunjeni radnici Plastika protive se i najavljenom umanjenju prinadležnosti, zbog smanjenog obima proizvodnje u FCA i njihovooj firmi, uzrokovanom drastičnim padom plasmana modela „500L“ na svetskim tržištima.

Zaposleni u Fijat Krajsler plastiku od utorka, 12. januara, kad je starovala ovogodišnja proizvodnja automobia u Kragujevcu, protestuju jednosatnim obustavama rada u prvoj i drugoj radnoj smeni.

U Sindikatu FC plastika za naš list kažu da menadžmnet Fijat Krajsler automobila, koji je nadležan i za njihovu fabriku, ignoriše protest, kako tvrde, 95 odsto zaposlenih u Plastiku, i time, navode, krše Zakon o radu, koji nalaže poslovodstvu da započne pregovore sa radnicima čim stupe u štrajk.

– Poslovodstvo nas ignoriše, iako po prvi put, zajedno za radnicima, štrajkuju i supervizori (rukovodioci smena – prim. Z.R.) i tim lideri (šefovi određenih proizvodnih delatnosti).

Verovatno čekaju da se umorimo, što, međutim, nikako neće da se desi.

Naprotiv, spremni smo da, ako bude trebalo, štrajkujemo i godinu dana, kažu za naš list u Sindikatu Fijat Krajsler plastika, uz poruku da planiraju da početkom naredne sedmice „zaoštre protest“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari